Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Zob


  • Zob

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEZa zob se uglavnom smatra da je Azijskog podrijetla. Različite vrste zobi vjerojatno potječu iz različitih dijelova Azije i Europe. U odnosu na pšenicu čini se da je zob nastala znatno kasnije. Najveći komercijalni proizvođači zobi su Rusija, SAD, Njemačka, Poljska i Finska.


Zob je znanstveno poznata pod imenom Avena sativa. Ova jednogodišnja žitarica u stanju je izdržati loše uvijete tla u kojima ostali usjevi ne mogu napredovati. Karakterističan okus zobi potječe od procesa prženja, postupka kojem se zob podvrgava nakon berbe i čišćenja. Iako se postupcima prerade dobiva oljuštena zob, bitno je naglasiti da unatoč preradi zob zadržava visoku koncentraciju vlakana i hranjivih tvari.NUTRITIVNI SASTAVZob je odličan izvor mangana te vrlo dobar izvor selena. Osim toga, zob je dobar izvor vitamina B1, dijetalnih vlakana, magnezija, fosfora i proteina. Općenito se smatra zdravom i hranjivom hranom. Otkrićem zdravog-kolesterola zob se počela još više cijeniti u prehrani.


Ona je jedina žitarica koja sadrži protein globulin tj. avenalin. Proteini u zobi su kvalitetom gotovo ekvivalentni proteinima u soji, a za soju je dokazano da svojim proteinskim sastavom nadomješćuje proteine iz mesa, mlijeka i jaja.UPOTREBAZob je veoma hranjiva namirnica za stočnu prehranu. Ima visoki mineralni sadržaj, te također sadrži i nekoliko vitamina. U ljudskoj prehrani se često koristi, pogotovo kao namirnica za pripremanje doručka. Zobeno brašno sadrži antioksidanse koji se koriste za očuvanje kvalitete. Ono se može miješati s pšeničnim brašnom u pripremi raznovrsnih vrsta kruha i peciva.REFERENCEhttp://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=54
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/crops/oats.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Oats#Health