Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Zelena salata


  • Zelena salata

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEUzgoj salate datira do davne 4,500 pne. Opisi zelenog lišća nalik salati pronađeni su u drevnim egipatskim grobnicama, ali još uvijek postoje neke nejasnoće o tome od kada se zelena salata koristi u prehrani. Međutim, povjesni spisi upućuju da je perzijsko plemstvo konzumiralo ovo povrće u 6. stoljeću prije Krista, a stari Grci i Rimljani su o salati imali visoko mišljenje. Na područje sjeverne Amerike je donešena putem španjolskih osvajača.


Zelena salata, lactuca sativa L., je član obitelji Astraceae, poznatijoj kao obitelj suncokreta. Riječ salata (eng. lettuce) dolazi od stare francuske riječi, laitue, što je izvedenica riječi za mlijeko. Latinska verzija dolazi od Lac, mlijeko. Divlja salata, iz koje su sve današnje sorte razvijene, izlučuje velike količine mliječnog soka, pa od tuda povezanost salate s mlijekom.NUTRITIVNI SASTAVSve vrste salate imaju visok sadržaj vode, a nisku vrijednost u kalorijama (13 do 18kcal po 100g). Zelena salata tamnije boje je bogatija i hranjivija jer sadrži znatno više vitamina i željeza. Također je dobar izvor vitamina C.UPOTREBAZelena salata je povrće koje je koristi svakodnevno kao prilog mnogim jelima. Danas na tržištu postoji nekoliko vrsta zelene salate između kojih potrošači mogu birati. To su:

 

Crisp-headed (Iceberg) – glavica salate je relativno velika i čvrsta, s velikim ili srednje-velikim zelenim vanjskim listovima. Velika većina komercijalne salate podrazumjeva ovu vrstu.

Butterhead – ova sorta ima relativno glatko lišće svijetle boje, koje je mekano, nježno, i sočno.

Cos (Romaine) – odlikuje se po svom visokom cilindričnom obliku i dugom, savijenom, izrazito tamno-zelenom lišću.

 

Loose-leaf - listovi ove vrste se kreću od svijetlo žućkasto-zelene do tamno zelene ili crvenkasto zelene boje. Ona obično nije pogodna za međugradske dostave tj transport.

 

Kao bi ste prepoznati kvalitetnu zelenu salatu, potražite glavicu koja je čista, hrskava, i nježna, te relativno čvrsta na dodir.REFERENCEEnsminger, A. H., Konlande, J. E. (1994) Foods & nutrition encyclopedia, CRC Press, Boca Raton, Florida
Nonnecke, I. L. (1989) Vegetable Production, Springer, New York
http://www.flickr.com/photos/posk/245671743/