Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Tofu


  • Tofu

POVIJESTTofu (također poznat kao sojin gruš) je mekano, svježem siru nalik, vruće sojino mlijeko s koagulantom. Nastao je u Aziji prije stotina godina, gdje se još uvijek može naći u mnogim oblicima, koji nisu niti dostupni na zapadnoj hemisferi. Povjesničari vjeruju da je metodu pripreme tofua izmislio Liu An iz dinastije Han u Kini oko 164. godine prije Krista.NUTRITIVNI SASTAVPo svojoj najjednostavnijoj definiciji, tofu je dehidratiran i pomoću soli ili kiseline koaguliran protein sojinog mlijeka koji u svojem obliku sadrži vodu, sojine lipide i druge sastojke.

 

Nutritivni sastav tofua se može malo razlikovati ovisno o kvaliteti soje i metodi obrade koja se koristi. Sadržaj vlage u tofuu je oko 85%, a također sadrži oko 7,8% bjelančevina, 4,2% masti i 2mg /g kalcija. Na temelju suhe tvari, sadrži oko 50% proteina i 27% ulja, preostali dijelovi su ugljikohidrati i minerali. Također ne sadrži kolesterol niti laktozu i ima manje zasićenih masnoća. Tofu se često spominje kao hrana bogata visokokvalitetnim proteinima i kao dobar izvor B vitamina.UPOTREBATofu se može pripremiti na razne načine kao dio glavnih jela, kruha, deserata, juha, salata i dipova. Zbog rastuće popularnosti postao je lako dostupan u ponudi supermarketa. Njegov okus je blag, tako da se može pripremati s gotovo bilo kojom drugom hranom.

Tradicionalni tofu može biti proizveden ili kupljen u nekoliko različitih oblika: svileni (najmekši, najnježniji oblik tofua), srednje meki (Japanski-style tofu), srednje čvrsti (Kineski-style tofu), iznimno čvrst tofu (vrlo gust, u obliku bloka). Čvrst tradicionalan tofu može biti rezan, u obliku kockica, riban ili smrvljen. Mekani tofu je najbolji miješan s drugim sastojcima, kao pire ili mrvljen.
Nakon što se otvori, trajnost tofua u hladnjaku iznosi do tjedan dana. Otvoren tofu treba držati potopljen u hladnoj vodi, koju treba svakodnevno mijenjati.REFERENCEHagler, L. (2008) Tofu Cookery, 25th ed., Book Publishing Company, Summertown
Liu, K. (1997) Soybeans: Chemistry, Technology, and Utilization, Springer, Maryland
Simoons, F. J. (1991) Food in China: a cultural and historical inquiry, CRC Press, Boca Raton
http://www.flickr.com/photos/birdies-perch/2607214762/