Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Tamarind


  • Tamarind

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEPorijeklom iz tropske Afrike, stablo tamarinda u divljem obliku raste diljem Sudana te je kao takvo davno predstavljeno i usvojeno u Indiji gdje se često smatra autohtonom kulturom. Tamarind su dobro poznavali stari Egipćani i Grci u 4. st. prije Krista.


Tamarind raste sporo. Dugovječno masivno drvo u povoljnim uvjetima doseže visine od 24-30m, a može postići širinu od 12m i opseg debla od 7,5m. Plodovi su plosnati, nalik mahunama i nepravilno zakrivljeni. Dužina ploda varira od 5-17cm, te 2-3.2 cm u promjeru. Na pojedinim stablima mogli su se naći iznimno veliki plodovi tamarinda.NUTRITIVNI SASTAVJestivi dio ploda tamarinda se nalazi unutar smeđe mahune. Pulpa je mekana, smeđe boje s tvrdim crnim sjemenkama. Jedući pulpu dobivaju se sve prehrambene i zdravstvene prednosti. Ona ima vrlo kiseo okus dok je mlada, ali kako dozrijeva sve je slađa, ali treba imati na umu da tamarind općenito ima kiselo okus. Dobar je izvor antioksidansa te koristan u borbi protiv raka. Tamarind sadrži karotene, vitamin C, flavanoide i B-vitamine. Štiti od nedostatka vitamina C, smanjuje temperaturu te pruža zaštitu od prehlade i pomaže tijelu u probavljanju hrane.

 UPOTREBAPostoje mnoge aplikacije tamarinda u kulinarstvu. Nježne, nezrele, vrlo kisele mahune se u Indiji dodaju u rižu kao začin. Potpuno odrasle, ali još uvijek nezrele plodove, na Bahamima prže u žeravici dok ne prsnu, a zatim im ogule kožu i jedu sočnu pulpu. Dehidratirani plodovi se lako prepoznaju po svojoj relativno maloj masi, šupljem zvuku i puknućem ljuske pod blagim pritiskom.REFERENCEhttp://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/tamarind.html
http://www.healthmad.com/Alternative/10-Benefits-of-Tamarind.120071