Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Tamarillo


  • Tamarillo

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICESolanum betaceum je malo stablo ili grm u obitelji Solanaceae, a najpoznatiji je kao biljka koja prinosi tamarillo. Porijeklom je iz Anda točnije s područja Perua, Čilea, Ekvadora, Kolumbije i Bolivije. Danas se još uvijek uzgaja u vrtovima i malim voćnjacima za lokalnu proizvodnju. Ostale regije uzgoja su suptropska područja diljem svijeta, kao što su Južna Afrika, Indija, Hong Kong, Kina, Sjedinjene Države, Australija i Novi Zeland.

 

Biljka je brzorastuće stablo koje naraste do 5 metara visine. Vrhunac prinosa doseže nakon četiri godine starosti, dok joj životni vijek iznosi oko 12 godina.

 

Plodovi su jajolikog oblika i dužine oko 4-10 cm. Boja im varira od žute i narančaste do crvene i gotovo ljubičaste. Ponekad imaju tamne, uzdužne pruge. Crveni plodovi su kiselijeg okusa, dok je žuto i narančasto voće slađe. Meso je čvrste teksture i sadrži više i veće sjemenke u odnosu na rajčicu.NUTRITIVNI SASTAVTamarillo je iznimno hranjivo voće. Sadrži kvalitetne količine nekoliko važnih vitamina - B6, C i E, te je bogat željezom i kalijem. Plod je siromašan natrijem. Prosječan tamarillo sadrži manje od 40 kalorija (oko 160 kJ). Odličan je izvor antioksidansa jer sadrži vrstu flavonoida poznatiju kao antocijani. Nadalje, i što je još važnije sadrži karotenoide likopen i beta karoten, koji također sudjeluju u neutralizaciji slobodnih radikala u tijelu.UPOTREBAPlod se naješće jede tako da se iz prepolovljenog voća žlicom odstranjuje slasna pulpa. Može ga se lagano pošećeriti i staviti u hladnjak, pa konzumirati za doručak. Neki stanovnici Novog Zelanda za doručak prerežu voće na dvije polovice, odstrane pulpu i njome premažu tost.

 

Žuto-crna vrsta ima slađi okus koji podsjeća na mango ili marelicu, dok je crveno-crna vrsta, koja se češće uzgaja, kiselija pa se rijeđe jede sirova i više koristi pri kuhanju. Koža je nejestiva, a najlakše se uklanja guljenjem pomoću noža. Tamarillo može zamjeniti rajčicu u gotovo svakom receptu, pa ga slobodno isprobajte u pripremi umaka, salsa, variva ili pripremi grillanog povrća i salata. Zbog visokog sadržaja pektina, od tamarilla se također može napraviti ukusan pekmez ili marmelada.REFERENCEhttp://en.wikipedia.org/wiki/Tamarillo
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Tamarillos.jpg