Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Suncokretovo ulje


  • Suncokretovo ulje

POVIJESTSuncokretovo ulje se dobiva iz sjemena biljke Helianthus annuus L., a sama biljka je porijeklom iz Sjeverne Amerike. Suncokret preferira sunčanu i suhu klimu, duboka tla sposobna za dobavu vode u izobilju. Sjeme je bogato uljem, a udio ulja ovisi o sorti i uzgoju.


Prije postupka prešanja i ekstrakcije ulja, sjemenka se mora oljuštiti. Prednost ljuštenja je manji sadržaj voskova u ulju, zatim veći sadržaj proteina, a kapacitet cijelokupnog procesa je povećan zbog manjeg opterećenja na opremu. Ljuska se također može koristiti u proizvodnji goriva.


Separacija ulja se obično provodi u dva koraka. Najprije se provodi mehanička separacija pomoću vijčane preše, a nakon toga se prešanjem proizvede kolač s oko 15-20% ulja. Drugi korak je tretman otapalom, nakon što se kolač izvadi. Obično se kao otapalo koristi heksan koji se mora odstraniti iz ulja nakon postupka ekstrakcije.


Suncokretovo ulje se može rafinirati standardnim postupcima ili se može rafinirati fizički. Standardni  postupak se sastoji od degumiranja, neutralizacije, bijeljenja i deodorizacije. Fizikalna rafinacija podrazumjeva postupke degumiranja, bijeljenja i deodorizacije.NUTRITIVNI SASTAVSirovo suncokretovo ulje se sastoji  uglavnom od triglicerida s minimalnim količinama fosfolipida, tokoferola, sterola i voskova. Sadrži umjerene količine karotenoida i ksantofila, ali ne i klorofila. Ovo ulje se odlikuje uglavno visokom koncentracijom linolne kiseline (68%) i umjerenom razinom oleinske kiseline (20%). Trenutno su dostupne dvije vrste ulja, odnosno izvorni tip s visokim udjelom linolne kiseline i noviji tip s visokim udjelom oleinske kiseline. Vrsta s više oleinske kiseline sadrži oko 60 do 70% oleinske kiseline, ima puno veću oksidacijsku stabilnost i pogodna je za industrijsku primjenu.UPOTREBASuncokretovo ulje se smatra premium uljem zbog svoje svijetle boje, blagog okusa, niske razine zasićenih masti i sposobnost da izdrži visoke temperature kuhanja. Hladno prešano suncokretovo ulje je poželjno za pripremu hladnih jela. Pogodno je za pripremu zelenih i povrtnih salata, za začinjavanje sirovog i kuhanog povrća. Rafinirano suncokretovo ulje dobro podnosi visoke temperature u postupcima prženja i pečenja.REFERENCEErickson, D. R. (1990) Edible fats and oils processing, Published by The American Oil Chemists Society
Murphy, D. J. (2005) Plant lipids, Wiley-Blackwell, Oxford, UK
http://www.flickr.com/photos/25108545@N08/2689200481/