Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Stevia


  • Stevia
  • Stevia

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEStevia je rod bilja nalik grmovima koji uključuje oko 240 različitih vrsta rasprostraljenih u tropskim i polu-tropskim područjima. Prvi su je koristili Guarani indijanci, koji su živjeli na prostorima danjašnjeg Paragvaja. Oni su steviu na svom dijalektu nazivali "slatka biljka" ili "meden list", a koristili su ga za zaslađivanje gorkih oblika čajeva i ljekovitih napitaka. Španjolski osvajači su saznali za steviu i njezina svojstva od Guarana indijanaca u 15st. Europljani su se za steviu ozbiljnije počeli zanimati tek u 19.st, do kad je ona već bila uobičajena među ostalim narodima u regijama Brazila, Argentine, Meksika i jugozapadnih Sjedinjenih Država. 

 

Prve vrste stevie je istraživao botaničar i liječnik Pedro Jaime Esteve, čije je prezime latinizirano kako bi se formirala riječ "stevia", koja je postala naziv roda za biljke. Godine 1899, švicarski botaničar Moisés Bertoni je otišao u Paragvaj, gdje je proučavao vrste Stevie, posebno vrstu Stevia rebaudiana, i napisao detaljna zapažanja o njezinoj slatkoći i upotrebi među tamošnjim narodima. Godine 1931, francuski znanstvenici su izolirali glikozide koji steviji daju slatka svojstva i nazvali su ih steviozid i rebaudioside. Do ranih 1970-ih godina, Japan je postao prva zemlja koja je kultivirala i trgovala steviom kao alternativnim oblikom rafiniranih šećera i umjetnih sladila. Stevia se danas naveliko koristi u Kini, jugoistočnoj Aziji i dijelovima Južne Amerike.NUTRITIVNI SASTAVGlikozidi stevie su do 300 puta slađi od običnog šećera, te su toplinski stabilniji, pH stabilni i nefermentirajući, što ih čini sigurnijim od umjetnih sladila za ljudsku potrošnju. Stevia je vrlo nisko kalorična zamjena za šećer. Ima zanemariv utjecaj na razinu šećera u krvi, što znači da je u biti siguran prirodni zaslađivač za osobe s dijabetesom. Listovi stevie također sadrže vlakna, željezo, fosfor, proteine, kalcij, cink i vitamin C.UPOTREBAOsim njezine upotrebe kao zaslađivač, stevia ima brojne druge zdravstvene prednosti. Prema nekim istraživanjima, zaslađivač pomaže regulirati šećer u krvi i snižava krvni tlak, a može čak i smanjiti potrebu za slatkom i masnom hranom.
 

Iako je općenito sigurna, za steviu je poznato da uzrokuje nuspojave u nekih pojedinaca. Kemijski spoj nazvan steviozid, kojeg stevia sadrži, može uzrokovati nadutost ili mučninu. Ostale nuspojave koje su zabilježene uključuju vrtoglavicu, ukočenost i bol u mišićima. Osobe koje imaju alergije na određeno bilje ili cvijeće bi se trebale konzultirati s zdravstvenim stručnjakom prije upotrebe.

 

Žene koje doje ili su trudne ne bi trebale konzumirati steviu. Pojedinci koji uzimaju lijekove poput litija, lijekove za dijabetes ili za visoki krvni tlak se trebaju posavjetovati sa svojim liječnikom prije konzumacije stevie, jer može stupiti u interakciju s nekim od lijekova i uzrokovati negativne nuspojave.REFERENCEhttp://en.wikipedia.org/wiki/Stevia
http://www.flickr.com/photos/kristiansivertsen/2865363650/
http://www.flickr.com/photos/monitosenlapared/6864826019/