Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Špinat


  • Špinat

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEŠpinat (Spinacia oleracea) je biljka cvjetnica članica obitelji Amaranthaceae. On je jednogodišnja biljka (rijetko dvogodišnja), koja raste do visine od 30 cm, a porijeklom je iz centralne i jugozapadne Azije.


Smatra se da špinat potječe iz drevne Perzije (Irana), a svoj put prema Kini je pronašao u 7. stoljeću, kada ga je kralj Nepala poslao na dar. U Europi špinat ima noviju povijesti u odnosu na drugo povrće. Na kontinent je dospio u 11. stoljeću, kada su ga Mauri uveli u Španjolsku. Zbog toga je špinat u Engleskoj neko vrijeme bio poznat kao "španjolsko povrće".NUTRITIVNI SASTAVŠpinat je bogat vitaminima i on je jedan od najboljih izvora vitamina K, koji je od presudne važnosti za izgradnju jakih kostiju. Vitamin K aktivira spoj nazvan ostekalcin da polaže molekule kalcija unutar kosti. Dakle, možete uzimati mnogo kalcija, ali ukoliko ne dospjeva u kosti, nećete imati mnogo koristi. Vitamin K osigurava da minerali dospiju tamo gdje pripadaju. Šalica svježeg špinata osigurava 200% dnevne vrijednosti vitamina K.

 

Špinat je dobar izvor kalcija i dobra alternativa za ljude koji ne žele piti mlijeko. On je veliki izvor vitamina C i vitamina A, vitalno važnih antioksidansa jer sprječavaju oksidaciju kolesterola. To je vrsta kolesterola koja se može zadržati u krvnim žilama i uzrokovti začepljenje, što u konačnici dopridonosi blokadi arterija, srčanom udaru ili moždanom udaru. Špinat je bogat magnezijem, mineralom koji pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka i pruža zaštitu od srčanih bolesti. Također sadrži lutein, karotenoid koji štiti od bolesti oka i gubitka vida. Izvrstan je izvor željeza, što je posebno važno ženama za vrijeme menstruacijskog ciklusa, jer su one u puno većoj opasnosti od pomanjkanja željeza.UPOTREBAŠpinat je porvće koje nakon što je skuhano, nije dobro skladištiti i ostavljati za sutradan. Najbolje je da ga konzmirate isti dan.REFERENCEBowden, J. (2007) The 150 Healthiest Foods on Earth, Fair Winds Press, Gloucester
Haas, E. M., Levin, B. (2006) Staying Healthy With Nutrition, Celestial Arts, California
http://en.wikipedia.org/wiki/Spinach
http://www.flickr.com/photos/ebarney/3390827181/sizes/l/