Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Sol


  • Sol

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICESol (natrijev klorid) je mineral sastavljen od klora i natrija, od kojih je natrij veoma bitan za normalno funkcioniranje organizma. Sol sadrži oko 40% natrija i 60% klora. Tijekom ljudske povijesti sol je imala iznimno važnu ulogu u očuvanju hrane.
Sol u obliku minerala se dobiva iz podzemnih rudnika, dok se morska sol dobiva postupkom isparavanja morske vode. Morska sol sadrži i tragove drugih minerala, uključujući željezo, magnezij, kalcij, kalij, mangan, cink, te jod.
Ona je izvor natrija, minerala neophodnog za pravilnu regulaciju tjelesne tekućine, za otpuštanje ugljičnog dioksida, te također za srce i mišićni sustav.UPOTREBAKuhinjska sol je najčešća vrsta soli koja se koristi u kuhanju, ali i neke druge vrste se mogu naći u specijaliziranim trgovinama. Sol se može koristiti u kuhanju kako bi se izvukla vlaga iz sastojaka. Ona je prirodni konzervans jer inhibira rast plijesni u konzervama, kiselim proizvodima i sirevima. Može kontrolirati stopu razvoja kvasaca u kruhu, a također  pomaže u stabilizaciji boje, okusa i teksture povrća.REFERENCEGreen, A. (2006) Field Guide to Herbs & Spices: How to Identify, Select, and Use Virtually Every Seasoning at the Market, Quirk Books, San Francisco
Roehl, E. (1996) Whole food facts, Inner Traditions / Bear & Company, Vermont
http://www.freedigitalphotos.net/images/Other_Food_g134-Salt_In_Scoop_p70113.html