Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Sok


  • Sok

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICESok je tekućina koja se prirodno nalazi u tkivu voća ili povrća. Svježi voćni i povrtni sokovi se mogu napraviti u samo nekoliko minuta. Iako je nutritivna vrijednost cijelih plodova neznatno veća, od sokova se razlikuje prema udjelu vlakana. Sok je izvrstan izvor vitamina i minerala potrebnih za održavanje dobrog zdravlja.

 

Priprema se mehaničkim stiskanjem ili maceriranjem svježeg voća ili povrća bez primjene topline ili otapala. U njegov sastav ulazi cijeli spektar hranjivih tvari u svom čistom i savršenom obliku, baš kao što ih je priroda napravila. Iznos i vrsta hranjivih tvari ovisi o vrsti voća tj. povrća koje se koristi za cijeđenje. Da bi dobili kvalitetan sok treba koristiti voće ohlađeno neposredno prije posluživanja, jer vitamin C i druge topive hranjive tvari u vodi počinju gubiti svoj potencijal.UPOTREBAZeleni sokovi se preporučaju za izgradnju krvnih stanica, a za bolji okus preporuča se dodavanje soka od jabuke ili mrkve. Ostalo voće koje se dobro slaže s povrćem su dinja, ananas i kruška. Sok od brusnica je odavno poznat po svojim prednostima tj. po svom djelotvornom spriječavanju ili čak liječenju infekcija mokraćnih puteva. Danas je poznato da tvari u brusnicama onemogućuju bakterijama vezivanje na mjehur. Ukoliko vem nedostaje energije, korisna je kombinacija jabuke, naranče, mrkve i cikle, a za detoksikaciju tijela je dobra kombinacija jabuke, grejpa, lubenice i đumbira.


Prije upotrebe voće i povrće treba temeljito oprati, pogotovo ono koje nije iz organskog uzgoja.REFERENCEKirschmann, J. D., Nutrition Search (2007) Nutrition Almanac, McGraw-Hill Professional, New York