Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Sjemenke sezama


  • Sjemenke sezama

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICESezam kao namirnica ima dugu povijest. Drevni Asirci su imali priče o svojim bogovima kako piju sezamovo vino noć prije nego što su stvorili Zemlju. Brojna arheološka iskopavanja su otkrila dokaze da je sezamovo ulje korišteno tisućama godina prije kršćanske ere, dok su vino i brandy od sezama zamjećeni i kod Babilonaca. Mnogo godina kasnije sezam i sezamovo ulje su na Sjevernoamerički kontinent donjeli afrički robovi.


Biljka sezama naraste do 1,80m visine, a pogoduje joj plodno i isušeno tlo. Sjemenke su obično ovalnog oblika, a boja, ovisno o vrsti, može biti od bež prema žućkasto bijeloj, crvena, smeđa i crna.NUTRITIVNI SASTAVSjeme sezama sadrži između 50-60% ulja, čiji sadržaj većinom čine niskozasićene masne kiseline. Sezam je također bogat antioksidansima koji pomažu u održavanju stabilnosti ulja, a prisutni su i relativno visoki udjeli kalcija i vitamina B. Udio proteina iznosi oko 25 do 30%, uključujući i aminokiseline koje u aminokiselinskom sastavu sadrže sumpor, primjerice metionin i cistin. Ove dvije aminokiseline često nedostaju u mnogim drugim biljnim izvorima.


Sezam i njegovi proizvodi se koriste u mnogim zemljama. Najčešće u proizvodnji kruha i peciva. Može se jesti sirov, suh i pečen ili kuhan sa drugom hranom. Često se dodaje u jela načinjena od žitarica i mahunarki, jer pruža dodatne aminokiseline čija prisutnost u drugim namirnicama može biti niska.UPOTREBAZbog poprilično sitnih sjemenki, rijetko kad se jede iz ruke, ali se često dodaje u razne voćne i povrtne salate, složence ili pečenja.REFERENCEHaas, E. M., Levin, B. (2006) Staying Healthy With Nutrition, Celestial Arts, California
Hunter, B. T. (2006) A Whole Foods Primer, Basic Health Publications, Inc, Laguna Beach
Wittenberg, M. M. (2007) New Good Food, Ten Speed Press, California