Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Seitan


  • Seitan

POVIJESTSeitan je namirnica izrađena od pšeničnog glutena, a uglavnom se koristi kao zamjena za meso u vegetarijanskoj i makrobiotičkoj prehrani. George Ohsawa, japanski filozof i developer makrobiotičke prehrane, je nadjenuo seitanu njegovo ime u 1960-tim godinama. Seitan je postao popularan među budistima koji ne konzumiraju meso, a pomalo je postao dio kuhinje mnogih zemalja.

Seitan je napravljen tretiranjem pšeničnog brašna s vodom i ispranjem škroba iz njega. Dobivena žvakava, gusta, ljepljiva tvar oponaša mnoge karakteristike mesa, uključujući osjećaj koji se dobiva pri žvakanju.

 

Seitan se prije kuhanja obično začini i naulji, a najčešće se kuha u kombinaciji s umacima jer ima tendenciju da poprimi sivkastu boju prilikom kuhanja, što može izgledati neprivlačno na tanjuru.NUTRITIVNI SASTAVPšenični gluten je protein, što znači da je seitan uglavnom sastavljen od proteina. U 100g seitana nalazi se oko 23g proteina. Seitan je gotovo bez masnoća, u 100g nalazi se samo  samo 1,76g masti i gotovo da ne sadrži zasićene masne kiseline.

 

Možda bi bilo za očekivati od jela od pšenice da bude bogato ugljikohidratima, ali u seitanovom slučaju to nije tako. U postupku izrade seitana, većina ugljikohidrata se uklanja, prilikom čega zaostaju pšenični proteini, točnije oko 8,85g proteina u 100g seitana.

 

Seitan je također bogat željezom, a ukupni sadžaj kalorija u 100g iznosi 141kcal.UPOTREBAKao i tofu, seitan je blagog okusa tako da je veoma bitno kako ćete ga začiniti. Neki kuhari ga mariniraju prije kuhanja kako bi ga obogatili raznim okusima. Seitan vrlo lako poprima okus hrane s kojom se kuha.

Dostupan je običan - ponekad označen kao " pšenično meso", a u azijskim trgovinama ga možete pronaći i u konzerviranom obliku. Ukoliko mislite da ste dovoljno spretni, seitan možete pokušati napraviti i kod kuće.REFERENCEhttp://www.flickr.com/photos/madame_furie/3626702787/