Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Sapodilla


  • Sapodilla

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICE



Vjeruje se da sapodilla potječe s Yukatana (a možda i drugih dijelova u blizini južnog Meksika), te sjevernog Beliza i sjevera Gvatemale. Ova vrsta voća je pronađena u šumi diljem Srednje Amerike, gdje se očito uzgaja od davnina.


Sapodilla je atraktivno, uspravno, sporo rastuće i dugovječno zimzeleno stablo. Stablo je izrazito piramidalnog oblika dok je mlado, a s godinama razvija gustu zaobljenu krunu ponekad otvorenu i pomalo nepravilnog oblika. U tropskim krajevima može narasti do 30 metara visine, ali cijepljene sorte su značajno kraće.



NUTRITIVNI SASTAV



Nezrele sapodille su bogate taninom i vrlo opore. Zrenjem se tanin eliminira, a zaostaje ga tek ponešto u koži ploda. Analiza različitih vrsta sapodilla iz južnog Meksika je pokazala veliku varijaciju u udjelu topljivih tvari, šećera i askorbinske kiseline. Vlaga u plodu se kreće između 70-75%, askorbinska kiselina od 8,9-41,4 mg/100 g, ugljikohidrati: glukoza u rasponu od 5.84-9.23%, fruktoza 4,47-7,13%, saharoza 1,48-8,75%, ukupni šećeri 11.14-20,43%, škrob 2,98 - 6,40%. Sadržaj tanina varira od 3.16-6,45%.



UPOTREBA



Zrela sapodilla se može jesti neohlađena, ali je ukusnija ukoliko se lagano ohladi. Plod se može jesti tako da se prepolovi, a mesnati dio jede žlicom. Treba voditi računa da se ne proguta sjeme, jer ono zbog svog oblika može uzrokovati oštećenja u grlu. Pulpa se može iskoristiti u voćnim salatama i desertnim preljevima.



REFERENCE



http://www.crfg.org/pubs/ff/sapodilla.html
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/sapodilla.html
http://www.flickr.com/photos/antiguadailyphoto/3395370658/