Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Rogač


  • Rogač

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICERogač je zimzeleno stablo s tamno-zelenim, sjajnim listovima i malim, crvenim, grupiranim cvjetovima. Na stablu rastu duge smeđe mahune. Unutar mahuna nalazi se slatka pulpa te pet do petnaest sjemeki.


Rogač dolazi iz mediteranske regije, odakle i danas potječe većina njegove proizvodnje. Stablo rogača može narasti do petnaest metara visine. Zrelo stablo proizvede više od 45 kilograma mahuna godišnje. Legenda kaže da je Sveti Ivan Krstitelj jednom preživio u pustinji jedući divlji med i mahune rogača, stoga rogač nosi nadimak „kruh Sv. Ivana“.


Sjemenke rogača su jedinstvene jer su veoma ujednačene veličine. Zbog toga su ga rani zlatari koristili kao mjerilo standardne težine.NUTRITIVNI SASTAVRogač je bogat ugljikohidratima. Također sadrži i kalcij, fosfor, te željezo u tragovima, dok je udio proteina i masti relativno nizak. U usporedbi s čokoladom, rogač ima vrlo nizak sadržaj masnoća, i ne izaziva tolike alergijske reakcije. Sadrži značajne razine tanina, kao i kakao, kava i čajevi. Tanin u kombinaciji s proteinima može formirati neprobavljive tvari te tako utjecati na tok probave. Mahuna rogača obično sadrži 40-50% šećera, od kojih su glavni šećeri saharoza i fruktoza. Sjeme rogača sadrži proteine, masti, tanine, gume (galaktomane), i neke druge sastojke.UPOTREBARogač se koristi za proizvodnju aditiva za sladolede, sireve, slastice i za poboljšanje teksture, zgušnjavanje i stabilizaciju hrane. Nakon što se mahune osuše na suncu, sjemenke se uklanjaju od pulpe. Pulpa se zatim dalje usitnjuje u prah. Da bi se napravio sirup, prah se rastopi u vodi i kuha dok se ne postigne konzistencija meda.


Slastice napravljene od rogača su prilično popularne u organskoj prehrambenoj industriji. Neki proizvođači miješaju rogač sa sladilima, i drugim sastojcima kako bi dobili komadiće rogača, koji se često koriste kao zamjena za komadiće čokolade.REFERENCEVaughan, J. G., Judd, P. A. (2003) The Oxford Book of Health Foods, Oxford University Press, New York
Roehl, E. (1996) Whole food facts, Inner Traditions / Bear & Company, Vermont
http://www.flickr.com/photos/valter/3043010019/sizes/o/