Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Riža


  • Riža

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEGeografski lokalitet izvorne riže (Oryza sativa) i njezino pripitomljavanje još uvijek nije u potpunosti poznato. Opći je konsenzus da se riža samostalno pripitomljavala na područjima Indije, Indonezije i Kine - tako su nastale tri glavne vrste riže – Indica, Javonica i Sinica (također poznata kao Japonica). U raznim dijelovima svijeta, uzgoj riže se može vidjeti u ekstremno različitim uvjetima, od uzgoja u suhoj zemlji pa do uzgoja u 6 metara vode. Najproduktivnijim proizvodnim površinama pokazale su se one u kojima se riža uzgaja u vodi čija se dubina kontrolira.

 

Riža se bere kao pokriveno zrno u kojem je kariopsis presvučen zaštitnim trupom ili ljuskom. Trup se sastoji od dvodjelne strukture, koja čvrsto obuhvaća cariopsis, namjene da pruži zaštitu od mnogih nametnika i velikih promjena u sadržaju vlage cariopsisa. Tek ubrana riža sadrži oko 18-20% ljuske. Nakon što se ukloni, kariopsis je poznat kao smeđa riža, bez obzira na svoju stvarnu boju.NUTRITIVNI SASTAVMljevenje riže uzrokuje smanjenje udjela većine hranjivih tvari (osim dostupnih ugljikohidrata), dok se energetski sadržaj tek neznatno mjenja.


Glavni ugljikohidrat u riži je škrob, koji čini do 90 posto udjela. Rižini proteini su siromašni prolaminom i vrlo bogati glutelinom, a imaju relativno dobar balans aminokiselina. Udio lipida u riži iznosi 2,4-4,0%, a on ovisi o različitim uvjetima kao što su rast i stupanj zrelosti. Najzastupljenije masne kiseline u riži su oleinska, linolna i palmitinska masna kiselina.


Riža je bogata fosforom, a također su u većim količinama prisutni kalij, magnezij i silicij (u smeđoj i mljevenoj riži). Riža i njeni nusproizvodi sadrže malo ili nimalo vitamina A, askorbinsku kiselinu, odnosno vitamin D. Polirana riža sadrži niže udjele tiamina, riboflavina, piridiksina i pantotenske kiseline, folne kiseline i biotina.UPOTREBARiža se uglavnom koristi za izravnu potrošnju i to obično kuhanjem u vodi. Može se prodavati kao kuhana ili djelomično kuhana riža. Često se koristi kao hrana za doručak – u obliku rižinih pahuljica, riže ili crispisa. Riža se također može koristiti u proizvodnji alkoholnih pića, dok se rižino brašno koristi u različitim smjesama. Mekinje se uglavnom koriste kao stočna hrana. Trup riže se koristi u proizvodnji goriva, te u određenim proizvodnim procesima.

 REFERENCEKulp, K., Ponte, J. G. (2000) Handbook of Cereal Science and Technology, Marcel Dekker, New York
Spiller, G. A. (1991) The Mediterranean Diets in Health and Disease, Jones & Bartlett Publishers, London
http://www.hort.purdue.edu/newcrop/Crops/Rice.html