Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Ribizl


  • Ribizl
  • Ribizl

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEOva vrsta bobica raste u grmovima, a član su obitelji Saxifragaceae. U divljem obliku rastu diljem sjeverne Europe, sjeverne Azije i sjeverne Amerike. Smatra se da su se prikupljale za hranu još tijekom prapovijesti, na što ukazuju sjemenke pronađene u Danskoj na mjestima drevnih naselja.

Vjeruje se da je ribizl prvi put kultiviran u 15. stoljeću u zemljama koje graniče s Baltičkim morem. Uzgajao se u Engleskoj, Francuskoj i Nizozemskoj, a tijekom 1600-tih godina doveden je u Novi svijet putem ranih naseljenika.
Europske vrste ovog voća rasle su diljem sjeverne Amerike i Kanade do kraja 1800-ih kada je izbila epidemija povezana s crnim ribizlom. Ustanovilo se da je crni ribizl bio domaćin određenim mikroorganizmima koji su pogađali bijele borove. Zbog toga je uzgoj crnog ribizla zabranjen u mnogim područjima SAD-a gdje rastu bijeli borovi.  
Trenutno se u SAD-u komercijalno uzgaja samo crveni ribizl, dok crni ribizl u svojem divljem obliku postoji samo u sjevernim dijelovima zemlje kao kultivirana biljka u malim vrtovima.NUTRITIVNI SASTAVCrni ribizl ima visok sadržaj limunske kiseline (4%), fruktoze (2,4-3,7%) i glukoze (2,6-3,5%), te je važan izvor vitamina C (72 - 191 mg/100g), vlakana i bioflavonoida ovisno o klimatskim uvjetima i vrsti.

Sadržaj šećera u crvenom ribizlu je vrlo sličan crnom ribizlu, limunska kiselina iznosi 2,5%, vitamin C 40 mg u100g. Plodovi crvenog i bijelog ribizla su dosta slični osim razlike u boji i kiselosti. Bijelom ribizlu nedostaje crveni pigment crvenog ribizla.UPOTREBACrveni ili bijeli ribizl se koristi kao voće u desertima, a zbog ugodnog kiselog okusa, se koristi u pitama i voćnim želeima. Crni ribizl se rijeđe konzumira svjež. On se uglavnom koristi za izradu džemova, želea, sokova, bezalkoholnih pića ili aromatiziranje proizvoda. Također se koristi u proizvodnji pastila i slastica.REFERENCEElzebroek, A. T. G., Elzebroek, T., Wind K. (2008) Guide to Cultivated Plants, CABI, UK
Ensminger, A. H., Konlade, J. E. (1995) The Concise Encyclopedia of Foods & Nutrition, CRC Press, Boca Raton, Florida
Janick, J., Moore, J. N. (2009) Fruit Breeding, John Wiley and Sons, New York
http://www.flickr.com/photos/clg20171/8126158207/
http://www.flickr.com/photos/little-b/4736609289/