Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Rajčica


  • Rajčica

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICERajčica je ukusno povrće iako je botanički gledano rajčica zapravo voće. Postoji mnogo vrsta rajčice pa je u prirodi možemo pronaći u bezbroj vrsta, boja i oblika. Porijeklom je iz Srednje, Južne i Sjeverne Amerike, te područja od juga Meksika do Argentine.

 

Botanička klasifikacija rajčice ima zanimljivu povijest, prvo je bila svrstana u rod Solanum uz krumpir, i identificirana kao Solanum Lycopersicon. Međutim, taj naziv je promijenjen u Lycopersicon esculentum, jednostavnog značenja "onaj koji je jestiv".

 

Rajčica sadrži mnoge tvari koje mogu imati pozitivan učinak na zdravlje jer pruža zaštitu od određenih oksidativnih procesa. Svježe rajčice i njezini prerađeni proizvodi daju značajan doprinos ljudskoj prehrani zahvaljujući koncentraciji i sadržaju nekoliko različitih hranjivih tvari. Zrela rajčica sadrži 93-95% vode. Udio suhe tvari ovisi o više čimbenika, što uključuje vrstu tla, količinu navodnjavanja i oborina tijekom vegetacije te samu berbu.NUTRITIVNI SASTAVNajvažniji mineral prisutan u rajčicama je željezo. Jedna čaša soka od rajčice daje oko 2,0 mg željeza. Koncentracija željeza u rajčici je jako bitna jer iznosi 10-20% od RDA željeza. Rajčica također sadrži askorbinsku kiselinu, a ona pomaže zadržati željezo u svom reduciranom obliku, te je potrebna za apsorpciju željeza.


Zrele rajčice su relativno bogate antioksidansima: vitaminom C (160 do 240 mg / kg), likopenom (30-200 mg / kg), provitaminom A (6-9 mg / kg) i fenolnim spojevima, flavonoidima (5-50 mg / kg) i fenolnom kiselinom (10-50 mj / kg). Također su u malim količinama prisutni vitamin E (5-20 mg / kg) i elementi u tragovima poput bakra, mangana i cinka.UPOTREBARajčice su izvrsno povrće bogato raznim vitalnim nutrijentima. Bilo da konzumirate juhu od rajčice, umak od rajčice, komadiće rajčice u salatama ili rajčicu na sendviču, povećani unos ove namirnice je odličan korak prema izvrsnom zdravlju.REFERENCEJones, J. B. (1999) Tomato Plant Culture, CRC Press, Boca Raton, Florida
Jongen, W. M. F. (2005) Fruit and Vegetable Processing, Woodhead Publishing, Cambridge, England
http://en.wikipedia.org/wiki/Tomato