Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Pivo


  • Pivo

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICESmatra se da je pivo nastalo kao nusprodukt razvoja poljoprivrede i tehnologije, ali bez obzira na točno porijeklo piva, povijesni artefakati ukazuju da su čak i stari Egipćani proizvodili pivo od autohtone vrste žitarica, a ono je još uvijek sastavni dio afričkog plemenskog života. Razvoj industrije piva povezan je sa sjevernom Europom. Od desetog stoljeća, uporaba hmelja u pivu se proširila iz Njemačke na cijelu Europu. Uvođenje hmelja je nailazilo na otpor, ali ugodan okus i miris te ujedno njegova sposobnost da sprečava kvarenje, uzrokovano od tada nepoznatih mikroorganizama, je na kraju dovela do njegovog općeg prihvaćanja. Proizvodnja piva s hmeljom je kompliciranija i zahtijevala je više opreme, ali je zato proizvođač dobivao pivo otpornije na kvarenje.

Pivo je piće koje se obično sastoji od ječma, hmelja, kvasca i vode. Pšenica, zob, kukuruz, riža ili raž mogu biti zamjena za ječam. Zrna proklijaju, zatim se suše i prevode u slad. Slad se zatim pomiješa s vodom i podvrgava procesu kuhanja kako bi se stabilizirao sastav sladovine. Zatim se dodaje hmelj i hmeljna sladovina se filtrira, nakon toga se sladovina hladi i bistri. Hmelj se dodaje za okus, a nakon što je smjesa kuhana za nekoliko sati, kvasaci se dodaju kako bi započeli proces fermentacije, a škrob u smjesi prelazi u alkohol.


Proizvodnja piva je vrlo složen proces, samo male varijacije u vremenu i sastojcima mogu značiti velike promjene u gotovom proizvodu. Čak i promjena u sastavu vode čini razliku.NUTRITIVNI SASTAVNutritivna vrijednost piva ovisi o njegovoj vrsti. Njemački piva Weisse, imaju najviše nutritivne vrijednosti među komercijalnim pivima jer je pivo fermentirano u boci i kvasci ostaju u proizvodu. Obična piva su nutritivnim sastavom superiornija u odnosu na bezalkoholna gazirana pića. Sadržaj tiamina i pantotenske kiseline u pivu je nizak u odnosu na sadržaj kalorija. Postoji samo mala količina natrija u pivu, a količina kalorija u jednoj čaši (240 ml) opskrbljuje tijelo s oko 100kcal. Konzumacija piva u velikim količinama može uzrokovati prekomjernu težinu.UPOTREBARazne društvene tradicije i aktivnosti su povezane s pijenjem piva, kao što su kartanje, pikado, snooker, ili druge uobičajene barske igre; zatim pohađanje pivskih festivala, te općenito posjet pubovima. Svako pivo ima drugačiji okus, sastav, miris, boju i cijenu.

Postoje različite vrste piva:

Ale - ono je slično pivu, jer je napravljeno od slada ječma, pomoćnih tvari, hmelja, kvasaca i vode, ali ale je jači i sadrži više alkohola nego obično pivo.

Pivo - što se obično naziva pivom u SAD-u u Europi je poznato kao lager. Ovo pivo se drugačije fermentira. Lager je laganiji, tj ima niži udio alkohola.

Bitter - Britansko točeno pivo poznato kao jedno od najsuših i najgorčih. Dobro je zahmeljeno, a boja mu se razlikuje od smećkaste do tamnobakrene. Razlikujemo Bitter Ale i Bitter Stout.

Bock pivo (tzv. Jarac pivo)- ovo pivo je tamnije, teže i slađe od većine drugih piva, a odavno se misli da je hranjivije u odnosu na ostale vrste.

Lager - lager je svijetle boje, blagog okusa piva, trenutno pokriva većinu tržišta u SAD-u. Razlikujemo tri osnovna tipa svijetlog lager piva: bečki, plzenski i dortmundski. Razlike proizlaze iz različite tvrdoće vode, boje i razgrađenosti slada, te trajanja i vođenja vrenja i doviranja.

Sladni liker - je verzija Lager vrsta piva s većim udjelom alkohola.

Pilsner - pod tim imenom podrazumjeva se lager pivo iz Plzena ili pivo koje je slično premium pivu iz Plzena. Sladovina ove vrste piva se proizvodi od vrlo meke vode i vrlo svijetlog slada. Jako je zahmeljeno i ima veliku koncentraciju ugljikova dioksida.

Porter - pivo koje je jako zahmeljeno i tamne boje koja potječe od prženog neslađenog ječma.

Shandy - britansko piće koje je mješavina piva i đumbir piva ili mješavina piva i limunade.

Stout - jako tamno i lagano gorko ale pivo rađeno od tamnog slada.

Weissen - je Njemački pivo, pripremljeno posebno za pučku svečanost npr Octoberfest.


Najbolja hrana uz pivo je ona bogata proteinima, mineralima i vitaminima, s malim sadržajem ugljikohidrata i masti. Također je bolje ne jesti preslanu, prezačinjenu ili jako slatku hranu uz pivo jer ona može izazvati pretjeranu žeđ i povećanu konzumaciju piva . Uz pivo preporučaju se: sirevi, pereci, kruh od cjelovitog zrna, orašasti plodovi i druge sjemenke.REFERENCEEnsminger, A. H., Konlade, J. E. (1995) The Concise Encyclopedia of Foods & Nutrition, CRC Press, Boca Raton, Florida
Oldroyd Hyde, M., Setaro, J. F. (1999) Alcohol 101, Twenty-First Century Books, Minneapolis
Priest, F. G., Stewart, G. G. (2006) Handbook of brewing, 2nd ed., CRC Press, Boca Ranton
http://www.stockfreeimages.com/p1/beer.html