Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Pitaja


  • Pitaja

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEPitaja (Hylocereus undatus) je još poznata pod nazivom "zmajevo voće". Popularna je u Jugoistočnoj Aziji i pripada porodici kaktusa. Rodom je iz Srednje Amerike, a zahvaljujući drevnoj literaturi, ustanovljeno je da datira u 13. stoljeće. Naveliko se uzgaja u Vijetnamu zahvaljujući francuzima, jer upravo su oni odgovorni za njeno širenje u 19 st. U Vijetnamu pitaju smatraju autohtonim voćem, pogotovo sortu s bijelim mesom .

 

Zbog svojih velikih i atraktivnih cvijetova koji cvatu samo noću, biljka je poznata pod nazivom "mjesečev cvijet" ili "gospa od noći". Cvijetovi su bijeli i veliki, dužine oko 30cm ili više. Kada su u cvatu proizvode slatkast miris. Biljka pitaje može imati 4 do 6 plodnih ciklusa u godini. Plod je dramatičnog izgleda i žarke ružičaste boje. Može biti ovalnog, eliptičnog ili kruškolikog oblika. Meso je bijele ili crvene boje s crnim sjemenkama.NUTRITIVNI SASTAVU 100g pitaje nalazi se oko 60 kcal. Nutritivni sastav uključuje vlakna, te mononezasićene masne kiseline sadržane u sjemenkama u unutrašnjosti voća. Proteini su prisutni u tragovima, a udio ugljikohidrata iznosi oko 9g.

 

Pitaja sadrži mnoge vitamine i minerale. Uključujući riboflavin, niacin, željezo, fosfor, vitamin C, vitamin A i kalcij. Zbog svog nutritivnog sastava pitaja ima blagotvoran učinak na zdravlje kože, kostiju, zuba i očiju. također je dobra za žičani sustav, reguliranje šećera i snižavanje krvog tlaka.UPOTREBAPitaja je odlična kao desert u sirovom obliku, ili se može iskoristiti za dobivanje soka. Čest je sastojak koktela i drugih pića, a ukusna je i u kombinaciji sa sladoledom. U hladnjaku se može pohraniti do pet dana. Okusom podsjeća na kombinaciju kruške i kivija, dok neki tvrde da više asocira na jagodu ili dinju. Pitaja je svakako lijep dodatak svakoj voćnoj salati. Također ju možete kušati u slanim kombinacijama, primjerice kao dodatak na pizzu ili kao dio salse.REFERENCEhttp://en.wikipedia.org/wiki/Pitaya
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pitaya_cross_section_ed2.jpg