Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Pepino


  • Pepino

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEPepino je član obitelji Solanaceae, koja uključuje krumpir, patlidžan i druge plodove. Potječe iz regija Andi točnije iz Kolumbije, Perua i Čilea, ali se također uzgaja na drugim područjima, kao što su SAD, Novi Zeland, Središnja i Južna Amerika te Australija.

 

Plod je okruglog ili ovalnog oblika. Ima tanku kožu žute ili zelenkaste boje s crvenkasto-smeđim mrljama ili prugama. Meso je žuto, sočno i mekano. Pepino ima slatki okus banane i kruške. U središtu se nalazi mnogo plosnatih i okruglih jestivih sjemenki. Veličinom nije konstantan, jer može biti malen poput šljive ili pak velik kao papaja.NUTRITIVNI SASTAVPepino je niskokalorično voće. Jedan pepino srednje veličine (oko 100g), sadrži oko 80 kalorija. Zbog svoje niskokaloričnosti pepino je dobar odabir za osobe koje paze ili trebaju reducirati svojiu tjelesnu težinu.

Sve kalorije u pepinu proizlaze iz ugljikohidrata. Jedan pepino (od 100g) sadrži oko 22 grama ugljikohidrata i 0 grama proteina ili masti.

Dobar je izvor vlakana, vrste ugljikohidrata koje tijelo ne probavlja. Unutar 100g nalazi se oko 5 grama vlakana. Odrasle osobe bi trebale konzumirati oko 20-37 grama vlakana dnevno. Ona usporavaju probavu, te pojačavaju osjećaj sitosti, što također pomaže u regulaciji tjelesne težine. Vlakna djeluju pozitivno na pokretljivost crijeva i njihovo pražnjenje. Povećan unos smanjuje rizik od srčanih oboljenja i dijabetesa.

Pepino ima visok sadržaj vitamina koji pomaže u zaštiti protiv kardiovaskularnih i drugih kroničnih bolesti poput raka. Dobar je izvor vitamina C, A i B kompleksa, te vitamina K. Također je značajan izvor kalija, za koji se smatra da pomaže u regulaciji krvnog tlaka.UPOTREBA U Južnoj Africi pepino se uglavnom jede kao desert. Često se koristi u voćnim salatama, umacima ili jede s mesom, ribom ili sladoledom. Koža se obično ne jede zbog svoje žilavosti, iako je jestiva.REFERENCEhttp://en.wikipedia.org/wiki/Pepino
http://en.wikipedia.org/wiki/File:PepinoLT.jpg