Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Opuncija (kaktus)


  • Opuncija (kaktus)

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEOpuncije su su debeli, ovalni i plosnati listovi biljke kaktusa. One se uglavnom jedu kao povrće. Mladi jastučići poznati u drugim kulturama kao "nopalitos" su od davnina glavna komponenta meksičke kuhinje, a također su stekli popularnost među Europljanima i stanovnicima SAD-a.

 

Smatra se da je kaktus nastao u meksičkim pustinjama. Preko 200 sorti kaktusa raste u njihovom prirodnom staništu, osobito na siromašnim i suhim zemljištima. Jestive vrste kaktusa najčešće pripadaju vrsti Opuntia ficus-indica.

 

Kaktus je zimzelena biljka koja lako raste u pustinjskim područjima. Odrasla biljka može narasti od 3 do 3,5m visine, no u gospodarskom uzgoju njihova visina je ograničena na 1,20 do 1,50m. Listovi, koji nalikuju lopaticama, su pokriveni oštrim bodljama.

Atraktivni cvjetovi se javljaju u proljeće, iz kojih se naknadno razvijaju kruškoliki plodovi. Plodovi poznatiji kao "kaktusove kruške"  mjere oko 5 cm u promjeru i teže oko 75 do 100 grama. Okus im je slatkast i podsjeća na okus lubenice i jagode.NUTRITIVNI SASTAVOpuncije su vrlo niskokalorično povrće. U 100 g svježih listova nalazi se samo 16 kalorija. Sadrže mnoge vitalne fitokemikalije, antioksidanse, vitamine i minerale, koji neizmjerno doprinose zdravlju.

 

Jastučići kaktusa su bogati pektinom i hemicelulozom koji pomažu u probavljanju hrane. Od vitamina u značajnijim količinama su prisutni vitamin A i vitamini B kompeksa (tiamin, riboflavin, piridoksin i pantotenska kiselina), te prosječne razine vitamina C. Svježi listovi sadrže male količine minerala uključujući kalcij, kalij, magnezij i željezo.UPOTREBASvježe ili konzervirane opuncije su oduvijek bile glavni dio tradicionalne meksičke kuhinje, posebice tijekom siromašnih vremena.

 

Kako bi pripremili opuncije, najprije pomoću tupog noža ostružite bodlje sa listova. Zatim ih operite u hladnoj vodi i posušite uz pomoć mekane krpe. Pomoću noža za guljenje uklonite višak kože na čvorovima, te izrežite na kockice ili trake jednake debljine.

 

Listovi se mogu jesti sirovi u salatama, začinjeni s malo soli, papra i octa. Također se koriste u juhama, varivima i kuhaju kao povrće. Mogu se dodavati kao prilog raznim jelima, ali i korisiti u proizvodnji sokova.REFERENCEhttp://en.wikipedia.org/wiki/Nopales