Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Nashi


  • Nashi
  • Nashi

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEPyrus pyrifolia (Nashi) je vrsta kruške koja potječe iz Kine, Japana i Koreje. Plodovi su jestivo voće poznato po mnogim imenima uključujući: azijska kruška, kineska kruška, korejska kruška, japanska kruška, te nashi kruška.

 

Vrste izvedene iz Pyrus pyrifolia se uzgajaju u cijeloj istočnoj Aziji, ali i u drugim zemljama, poput Australije, Novog Zelanda i SAD-a. Izgledom nalikuju bljedoj jabuci. Ovo voće ostaje poprilično čvrsto bez obzira na stupanj zrelosti, stoga ga prije kupovine pomirišite. Što je nashi zreliji to mu je miris intenzivniji.NUTRITIVNI SASTAVNashi kruška je dobar izvor vitamina K, nutrijenta potrebnog za zdravlje krvnih žila. U svakoj kruški nalazi se 7% dnevnog preporučenog iznosa vitamina K. Također je dobar izvor vitamina C koji pomaže u održavanju zglobova i imunološkog sustava. Od ostalih vitamina prisutne su manje količine vitamina E, tiamina, riboflavina, niacina i vitamina B6.

Konzumacijom nashi kruške u svoje tijelo unsite kalij i mangan, a osim toga jedan komad voća sadrži 3% dnevnog preporučenog iznosa bakra, ključnog minerala za zdravlje srca i krvnih žila. Mineralni sadržaj također čine magnezij i fosfor.UPOTREBAZbog relativno visoke cijene i velike veličine ploda, nashi kruška ima tendenciju da se poslužuje gostima ili poklanja kao dar, ili jede zajedno u obiteljskom okruženju.

 

Plodovi se općenito ne peku u pitama ili koriste u proizvodnji pekmeza jer imaju visok sadržaj vode i svježu zrnatu teksturu, vrlo različitu od europskih sorti. Nashi kruška se obično poslužuje sirova i oguljena.

 

U kulinarstvu nashi se često koristi kao zaslađivač u raznim umacima umjesto šećera.REFERENCEhttp://en.wikipedia.org/wiki/Pyrus_pyrifolia
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Pyrus_pyrifolia.jpg
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Nashi_pear.jpg