Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Naranča


  • Naranča

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICENaranča potječe iz Azije, točnije iz regije koja se prostire od južne Kine do Indonezije, odakle se proširila u Indiju. Povijest ovog voća duga je čak nekoliko tisuća godina. Slatke naranče su stigle u Europu oko 15. stoljeća putem različitih naroda uključujući i Maure. Portugalski i talijanski trgovci te ostali istraživači koji su putovali Azijom i Bliskim istokom donosili su ih sa svojih putovanja. U kasnom 15. stoljeću, nakon što je Kolumbo donio sjeme naranče na Karipske otoke, naranča se počela uzgajati u Novom Svijetu. U 18. stoljeću španjolski misionari ih donose u Kaliforniju. Prije 20. stoljeća, naranče su bile vrlo skupe te su se smatrale prestižnim voćem. Zbog toga su se konzumirale samo povodom posebnih blagdana npr. u vrijeme Božića.


Naranče se smatraju jednim od najpopularnijih plodova diljem svijeta. Iako su jako ukusne kao međuobrok i sastavni dio različitih jela, narančin sok je taj koji se najviše povezuje s dobrim zdravljem, pa je poželjan kao sastavni dio svakog zdravog doručka.NUTRITIVNI SASTAVNaranče su odličan izvor vitamina C. Samo jedna naranča zadovoljava 116,2% dnevne potrebe za ovim vitaminom. Ona sadrži više od 170 različitih fitonutrijenata i više od 60 različitih flavonoida, od kojih su se mnogi iskazali svojim protuupalnim i inhibitorskim svojstvima. Flavonoidi su korisni u brorbi protiv tumora i krvnih ugrušaka zbog svojih snažnih antioksidativnih svojstava. Fitonutrijeti, posebice polifenoli, u citrusima se nalaze u velikim količinama. Naranča sadrži oko 84mg galne kiseline u 100g. Jedna naranča dnevno zadovoljava 12,5% dnevne potrebe za vlakanima te na taj način utječe na razinu kolesterola u krvi i pomaže u sprečavanju ateroskleroze. Vlakna također mogu pomoći pri održavanju razine šećera u krvi, stoga naranča može biti vrlo zdrav obrok osobama koje boluju od dijabetesa.UPOTREBAOdaberite naranče glatke kore, te koje su dovoljno tvrde i teške za svoju veličinu. Takve naranče će imati veći sadržaj soka u odnosu na naranče koje su mekane i lagane. Naranče manjih dimenzija su često sočnije od većih.

Narančina kora je također jestiva. Prije rezanja dobro je operite pod jakim mlazom vode kako se površinske nečistoće ili bakterije ne bi prenjele na plod. Osim što je sastavni dio mnogih deserata također je zanimljiv dodatak mnogim slanim jelima.REFERENCEhttp://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=37#healthbenefits