Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Mungo grah


  • Mungo grah

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEMungo grah potječe iz Indije, odakle se zatim proširio na Kinu, jugoistočnu Aziju, te je na poslijetku Sjevernu Ameriku. Zrna graha su male veličine, ovalnog oblika i zelene boje. Rastu na uspravnoj biljci penjačici, koja može narasti od 30 do 150cm dužine.

 

Zrele mahune u kojima se nalaze zrna mogu biti žuto-smeđe do crne boje, a obično su dužine oko 12cm s 10 do 15 zrna u unutrašnjosti. Biljka mungo graha voli toplu klimu te pjeskovita i nutrijentima bogata tla s dobrim navodnjavanjem. Pretjerana vlažnost, kiša ili suša mogu uzrokovati manji prinos ili bolesti na biljci.NUTRITIVNI SASTAVMungo grah je veoma hranjiv. Odličan je izvor proteina i dijetalnih vlakana, a također sadrži vitamine A, C i E, te minerale fosfor, magnezij, željezo i kalcij.

 

U 100g kuhanog mungo graha nalaze se 105kcal, 0,38g masti, 7,02g proteina, te 19,15g ugljikohidrata i 7,6g vlakana. Klice mungo graha u 100g sadrže 30kcal, 0,18g masti, 3,04g proteina, te 5,94g ugljikohidrata i 1,8g dijetalnih vlakana. UPOTREBAMungo grah se redovno koristi u kinsekoj kuhinji, bilo u obliku klica ili cjelih zrna. Klice se često koriste kao dodatak raznim salatama i sendvičima jer pružaju dodatnu teksturu hrskavosti, ali i hranjivosti jer su bogate proteinima, kalcijem, fosforom i nekim vitaminima. 

 

Mungo grah nije potrebno namakati prije kuhanja, ali ipak se pokazalo da je probavljiviji i da se brže kuha ukoliko ga večer prije ostavite da se namače.REFERENCEhttp://en.wikipedia.org/wiki/Mung_bean
http://en.wikipedia.org/wiki/File:Sa_green_gram.jpg