Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Mulberry


  • Mulberry
  • Mulberry

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEOsvježavajuće, sočne, opore i slatke mulberry bobice su veoma bogate nutrijentima i blagotvorne za zdravlje. Botaničk gledano, plod pripada obitelji moraceae, rodu: Morus, a znanstveni naziv im je Morus nigra. L .

Unutar roda postoji više od stotinu vrsta. U taksonomiji, vrste se uglavnom identificiraju ne prema boji plodova (bobica), već prema boji cvjetnih pupova i listova. Dakle, Morus biljka može imati bobice različitih boja (crna, ljubičasta, crvena, bijela i sl.) na istoj biljci.

 

Na tržištu su najzastupljeniji:  bijeli mulberry (Morus alba) porijeklom iz istočne i središnje Kine, zatim crveni mulberry (Morus rubra) porijeklom iz istočnih Sjedinjenih Američkih Država, te na kraju crni mulberry (Morus nigra) porijeklom iz zapadne Azije.

Mulberries su velika, bjelogorična dreća nativna toplim, umjerenim i suptropskim regijama Azije, Afrike i Južne Amerike. Tehnički, mulberry plodovi su skupina malih plodova povezanih uzdužno oko središnje osi, kao primjerice kupine. Svaki plod je dug 2-5 cm. Kod većine vrsta bobice su ljubičasto-crvene kad dozriju, ali mogu biti bijele, crvene, ljubičaste ili u više boja na istoj voćki.NUTRITIVNI SASTAVUkusne, mesnate i sočne mulberry bobice su niskokalorične (samo 43 kcal u 100 g), ali su bogat izvor mnogih nutrijenata uključujući minerale i vitamine koji su neophodni za optimalno zdravlje.

Imaju znatno veću količinu  fenolnih spojeva tj. antocijanina. Znanstvena istraživanja su pokazala da konzumacija bobičastog voća ima pozitivne zdravstvene učinke u borbi protiv raka, starenja i neuroloških bolesti, upala, dijabetesa i bakterijskih infekcija.

Bobice su odličan izvor vitamina C (36,4 mcg u 100g), snažnog prirodnog antioksidansa. Potrošnja hrane bogate vitaminom C tijelu pomaže u razvoju otpornost protiv zaraznih bolesti, smanjenju mogućnost upala i provođenju eliminacije štetnih slobodnih radikala.

Također sadrže dobru količinu vitamina A, vitamina E, te također još nekih antioksidansa kao što su lutein, zeaksantin, beta-karoten i α-karotena u malim, ali značajnim količinama.

Mulberry bobice su odličan izvor željeza, one sadrže 1,85 mg/100 g voća (oko 23% dnevne potrebe za ovim mineralom). Također su dobar izvor minerala kao što su kalij, mangan i magnezij.

Bogate su vitaminima B-kompleksa i vitaminom K. Sadrže vrlo dobre količine vitamina B6, niacina, riboflavina i folne kiseline. Ovi vitamini služe kao prekursori u metaboličkim reakcijama ugljikohidrata, proteina i masti.UPOTREBACrne mulberry bobice su posebno bogate okusom i ukusnije u odnosu na bijelu i crvenu sortu. Vrhunac sezone crnih bobica je od svibnja do kolovoza, dok su ostale dvije vrste dostupne do kraja proljeća.

 

Mogu se jesti svježe bez ikakvih dodataka, zatim miješati s drugim bobičastim voćem u voćnim salatama. Mogu se dodavati u pekmeze, marmelade i želee, ili biti dio nadjeva muffina, kolača i torti. Također se koriste u kombinaciji sa sladoledima, frapeima i jogurtom. REFERENCEhttp://www.flickr.com/photos/onkel_wart/538726486/
http://www.flickr.com/photos/mulazimoglu/4592937600/