Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Mrkva


  • Mrkva

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEMrkva (Daucus carota subsp. Sativus) se ubraja u najvažnija korijenasta povrća diljem svijeta. U zemljama s umjerenom klimom uzgaja se u proljeće, ljeto i jesen, a u tropskim i suptropskim područjima tijekom zime. Koristi se za prehranu ljudi, a također i kao stočna hrana.

Mrkva je rodom iz Europe, Azije i Sjeverne Afrike te vjerojatno Sjeverne i Južne Amerike. Ona je dvogodišnja biljka koja pripada obitelji Umbelliferae. Boja uzgojenog korijena razlikuje se od  žute do narančaste, svijetlo ljubičaste, tamno crvene boje ili duboko ljubičaste, a oblik varira od kratkih debeljuškastih pa do dugačkih i izduženih vrsta.NUTRITIVNI SASTAVMrkva je važan izvor vitamina A. Sadrži gotovo sve vitamine koje tijelo treba. Također sadrži karoten, prethodnik vitamina A, a naziva se i provitamin A. Nakon što se probavi, beta-karoten putuje u stanice gdje se metabolizira u vitamin A, nutrijent važan za noćni vid, zdravu kožu, imunitet, antioksidativnu zaštitu i još mnogo toga. Mrkva sadrži i vitamine B, C, D, E i K, kao i minerale kalcij, fosfor, kalij, natrij.


Alkalni minerali, posebno kalcij i magnezij sadržani u mrkvinom soku pomažu umiriti i zaštiti stijenke crijeva, jačaju kosti i zube. Koža, kosa i nokti imaju velike koristi od ove namirnice i njezinog visokog sadržaja proteina i mineralnih tvari. Svježi sok od mrkve potiče probavu i ima blagi diuretski učinak. No, među najvažnije doprinose za tijelesno zdravlje ubraja se sposobnost čišćenja jetre. Kroz redovitu uporabu, sok mrkve pomaže otpustiti ustajalu žuč i višak masti.UPOTREBAMnogi vjeruju da previše mrkvinog soka može djelovati toksično. Retinol iz mrkve u određenim stanjima može proizvesti toksične učinke, ali da bi došlo do takvih djelovanja trebalo bi ga konzumirati u velikim dozama tijekom dugo vremena. Beta-karoten, glavni pro-vitamin u povrću, nije toksičan.


Mrkva je jedna od najpopularnijih namirnica diljem svijeta. Može se konzumirati sirova u salatama, kuhana, pržena, te na brojne druge načine. Gotovo je neizostavan dio juha, variva, raznih složenaca i ostalih jela. U hranu se dodaje u cijelom, rezanom, sjeckanom ili pak ribanom obliku. REFERENCEBlauer, S. (1989) The juicing book , Avery, USA
Paulien, G. B. (1995) The Divine Philosophy and Science of Health and Healing, TEACH Services, Inc., New York
Salunkhe, D. K., Kadam, S. S. (1998) Handbook of vegetable science and technology, Marcel Dekker, New York
Stafford, J. (1994) Julie Stafford's Juicing for health, Tuttle Publishing, Boston, Massachusetts
http://en.wikipedia.org/wiki/Carrot