Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Lavanda


  • Lavanda

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICELavanda (Lavandula angustifolia) je također poznata kao lavandina. Nastala je u izobilju oko drevnog sirijskog grada Nardusa, u blizini rijeke Eufrat, te su je zbog toga stari Grci nazivali biljni Nard. U davna vremena lavanda se koristila u postupku mumificiranja, te kao parfem kod Egipćana, Feničana i naroda Arabije. Riječ lavanda dolazi od latinskog lavare, što znači "prati". Lavanda se smatra pročišćivačem za tijelo i um, a često se dodavala kupkama.

 

Od davnina, lavanda se koristila kao pomoć za probavne smetnje, te lijek za smirenje, za ljude koji su zabrinuti, nemirni ili emocionalno uznemireni. Stoljećima se koristi kao sastojak u vrećicama i potpourrija za osvježavanje zraka. U proljeće se postavlja u ormare radi dodavanja mirisa odjeći i tjeranje moljaca.UPOTREBAZbog svoje jestivosti lavandino cvijeće je vrlo cijenjeno u današnjoj kuhinji. Upravo se lavanda smatra nevjerojatno svestranom za kuhanje, a može se koristiti svježa ili sušena. Najbolje ju je koristiti s komoračem, origanom, ružmarinom, timijanom, kaduljom ili timijanom.
Lavanda ima slatku, cvjetnu aromu, s notom limuna tj. citrusa, a cvijeće daje lijepu boju mnogim jelima. Lavandom možete ukrasiti čašu šampanjca, ukusnu tortu ili sorbete i sladolede. Ali budite oprezni, jer okus lavande je jak, pa je ne treba dodavati u većim količinama.REFERENCECastleman, M. (2001) The New Healing Herbs, 2nd ed., Rodale, USA
Hanson, B. (2001) Gourmet herbs, Brooklyn Botanic Garden, Brooklyn