Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Kupus


  • Kupus
  • Kupus

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEKupus se već tijekom mnogo stoljeća koristi diljem Europe i Azije, iako se izvorno bitno razlikovao od svojeg današnjeg oblika. Kupus (Brassica oleracea) je član porodice gorušica (Cruciferae). Nastao je od divlje sorte kupusa koja je autohtona na obalnom području zapadne Europe i Velike Britanije. Divlji kupus nije formiran u glavice, on više sliči lisnatom kelju u odnosu na pripitomljeni kupus.

 NUTRITIVNI SASTAVPostoje mnoge vrste kupusa. On može biti crvene, bijele i zelene boje, s glatkim ili naboranim listovima. Oblik glavice može biti okrugli, pločasti, duguljasti ili čunjast. Crvena i zelena sorta kupusa se smatraju jednom od najzdravijih namirnica, a cijenom su poprilično prihvatljivi s obzirom na to koliko zdravih nutrijenata pružaju. Kupus je odličan izvor C vitamina. Kada se jede sirov, pruža dostatne količine vitamina A te je također dobar izvor vitamina B. On reagira lužnato, bogat je celulozom, a siromašan kalorijama. Nakon što ga se skuha, kupus i dalje zadržava dobru količinu vitamina A.

 

Kupus sadrži mnogo minerala: bogat je kalcijem i kalijem, a sadrži i klor, jod, fosfor, natrij i sumpor. Crveni kupus sadrži više kalcija, ali zato nešto manje ostalih minerala u odnosu na bijeli i zeleni kupus.


Sumpor u kupusu je dobar za krv, a posebno je dobar za kožne probleme. Sumpor povećava tjelesnu toplinu pa je koristan kod ljudi koji imaju problema s cirkulacijom tj imaju često hladna stopala.UPOTREBACrveni ili zeleni kupus se može pohraniti do dvadeset dana. Ako se skladišti na hladnom mjestu zadržati će svoj sadržaj C vitamina. Jednom nakon što se glavica prereže treba ga čvrsto omotati plastičnom folijom, a ostatak iskoristi u roku od tri ili četiri dana.REFERENCEBalch, P. A. (2003) Prescription for dietary wellness, Avery, New York
Ensminger, A. H., Konlade, J. E. (1995) The Concise Encyclopedia of Foods & Nutrition, CRC Press, Boca Raton, Florida
http://www.freedigitalphotos.net/images/Vegetables_g63-White_Cabbage_p260.html
http://www.stockfreeimages.com/1504924/Fuchsia-cabbage.html