Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Krumpir


  • Krumpir

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEZnanstveno ime kultiviranog krumpira ima tri dijela: obitelj, Solanaceae, rod, Solanum, i vrsta, tuberosum.


Kultivirani krumpir je porijeklom iz planina Anda u Južnoj Americi. U Sjevernu Ameriku je dospio putem engleskih kolonista. Iako krumpir potječe iz Južne Amerike, najprije je morao otputovati u Europu, gdje je bio prihvaćen kao hrana, i vratiti se u Sjevernu Ameriku kako bi se tamo proširio.NUTRITIVNI SASTAVPrehrambeni ili kemijski sastav gomolja krumpira varira s različitim skladištenjem, vegetacijom, vrstom tla i drugim parametrima. Ugljikohidrati čine oko 75% ukupne suhe tvari. Njihov udio je najveći u odnosu na druge sastavne komponente, izuzev vode, a uglavnom se sastoji od škroba. Krumpir ima nizak sadržaj proteina u odnosu na ugljikohidrate, ali krumpirovi proteini imaju visoku biološku vrijednost. Količina lipida prisutnih u krumpiru je mala, oko 0,1%. Dobar je izvor željeza i magnezija, pridonosi neke mineralne elemente u tragovima kojih nedostaje u mlijeku, a također je bogat kalijem, a siromašan natrijem.


Krumpir je izvrstan izvor askorbinske kiseline i tiamina, niacina i piridoksina i njegovih derivata. Svjež krumpir može sadržavati 30 mg ili više askorbinske kiseline po 100 g, a njegovim pohranjivanjem ili kuhanjem udio askorbinske kiseline opada. Vitamin C je u gomolju krumpira prisutan u reduciranom i oksidiranom obliku.UPOTREBAKrumpiri su vrlo svestrani u kuhinji, Može ih se peći, kuhati na pari, kuhati, pržiti, kuhati u juhama ili povrću, i još mnogo toga.REFERENCEDean, B. B. (1994) Managing the potato production system, Food Products Press, New York
Salunkhe, D. K., Kadam, S. S. (1998) Handbook of vegetable science and technology, Marcel Dekker, New York
Eskin, N. A. M. (1989) Quality and preservation of vegetables, CRC Press, Boca Raton, Florida
Vreugdenhil, D. (2007) Potato Biology and Biotechnology, Elsevier, Amsterdam
http://www.freedigitalphotos.net/images/Vegetables_g63-Potatoes_p2755.html