Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Korijander


  • Korijander

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEKorijander (Coriandrum sativum) je član veće obitelji mrkvi, biljka i "sjeme" se identificiraju kao "korijander", a lišće biljke predstavljaju ono što nazivamo „cilantro“.
Korijander je porijeklom iz jugozapadne Azije i Mediterana, a u Sjevernu i Južnu Ameriku, gdje se danas naveliko koristi, dospio je putem španjolskih osvajača u šesnaestom stoljeću.UPOTREBAU kulinarstvu, se može koristiti lišće, plodovi ili korijenje. Okus je snažan i asocira na okus kadulje s oštrim notama citrusa. Svježe lišće se može usitniti ili dodati u hranu u cjelini. Okus korjena je istovjetan listovima uz dodatan orašasti okus. Sjemenke se prije upotrebe tostiraju radi isticanja njihovog ljutkastog, citrusnog okusa.  U indijskoj kuhinji se dobro slažu s kimom i kardamom.
Korijen je popularan u tajlandskoj kuhinji, gdje se u mljevenom obliku dodaje u razne salate. Odvažan okus kadulje i istančan okus citrusa inspiracija je mnogim kuhinjama Jugoistočne Azije, Kina, Meksika, Indije, Jugoistočne Amerike, Španjolske, Središnje Afrike i Srednje Amerike.REFERENCEKowalchik, C., Carr, A., Hylton, W. H., Cassidy, C., Cohen, E., Decenzo, A., Hunt, M., Hurley, J. B., Milius, S., Wilson, K (1998) Rodale's illustrated encyclopedia of herbs, Rodale, Emmaus, PA
Staub, J. E., Buchert, E. (2008) 75 Exceptional Herbs for Your Garden, Gibbs Smith, Utah
http://www.flickr.com/photos/dasqfamily/2648343226/