Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Klinčići


  • Klinčići

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEKlinčić su jedan od najstarijih i najvrijednijih začina Orijenta, a svrstani su u obitelji Myrtaceae. Riječ clove (klinčić na eng.) potječe od latinske riječi clavus ili francuski od clou, što znači "čavao". Naime, sami klinčići izgledom podsjećaju na nepravilne čavliće.

 

Nativni su za područje otočja Moluccas (Začinski otoci), u Indoneziji, gdje se zbog štovanja stare tradicije svaki puta kad se rodi dijete posadi jedno stablo klinčića. Stablo je srednje veličine, a može živjeti do 100 godina.

 

U Sjevernoj indijskoj kuhinji, klinčići se koriste u gotovo svakom jelu, a najčešće se miješaju s drugim začinima. Najbolje ih je koristiti u cjelini, a ukoliko se usitnjavaju brzo gube okus.UPOTREBAKoriste se diljem Europe i Azije, a čak se i puše u jednoj vrsti cigareta, lokalno poznatima kao „kretek“. Ulje klinčića se intenzivno koristi u začinjavanju gotovo svih vrste prehrambenih proizvoda, uključujući peciva, slastice, bombone, umake, kisele krastavce, itd.


Ayurvedski iscjelitelji od davnina koriste klinčiće za liječenje dišnih i probavnih tegoba. Oni pomažu opustiti glatke mišiće sluznice probavnog trakta, a za njih se također govori da su afrodizijak.REFERENCEParthasarathy, V. A., Chempakam, B., Zachariah, J.T. (2008) Chemistry of Spices, CABI, Oxfordshire
Susheela Raghavan (2007) Handbook of spices, seasonings, and flavorings, CRC Press, Boca Raton
http://www.flickr.com/photos/drnik/967576518/