Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Kava


  • Kava
  • Kava

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICERitual pijenja kave je povezan s raznim legendama, ali većina stručnjaka se slaže da je njena konzumacija započela oko 3. stoljeća u Abyssiniji, zemlji danas poznatijo kao Etiopija, u provinciji Kaffa. Smatra se da riječ "kava" potječe od riječi Kaffa (naziv pokrajine), ili iz kawah što znači "snaga", a također je poetski naziv za vino.

Legenda kaže da je jednog dana kavu otkrio usamljeni Abyssinijski kozar Khaldi, dok je tragao za odlutalom kozom. Umoran kao što je bio, konačno je pronašao male crvenkaste plodove koje nikada prije nije vidio. Životinje su se glasale i brzo kretale u grmovima, a kada je Khaldi vidio da su njegove koze pune energije i sam je odlučio kušati plod. Nakon sto je stado pojelo još bobica, Khaldi je shvatio da više nije umoran. Sljedećeg dana, ubrao je nešto bobica i odnio ih u samostan. Svećenici su bili jako inspirirani nakon što su jeli ružičaste plodove te su postali još motiviraniji i energičniji u svom radu.


Prve plantaže kave su osnovane u južnom vrhu Arapskog poluotoka, prvenstveno u prirodi koja okružuje grad Mocha, Jemenu, taman nasuprot Crvenog mora od Etiopije. Od tamo se kava proširila u Arabiju, a zatim u Carigrad i Veneciju, te nakon toga diljem svijeta.

Stablo kave ili grm je zimzelena biljka kratkih stabljki s listovima i bijelim cvijetovima čiji miris podsjeća na jasmin. Iz cvjetova nastaju plodovi nalik trešnjama, promjera oko 1,5 cm. Koža bobica je zelena, a kad plodovi sazriju, prelazi u crveno-ljubičastu ili tamno crvenu boju.NUTRITIVNI SASTAVOkus, udio gorke tvari te kofein su primarni sastojci odgovorni za izradu kvalitetnog napitka. U kavi je kofein prisutan u slobodnom i vezanom obliku, a njegov udio varira od 1-1,2%. Pečena C. arabica sadrži 11,23g proteina, 13,59g masti, 0,43g šećera, i 4,74g klorogene kiseline u 100g kave.

 

U prženoj kavi identificirano je više od 600 hlapivih spojeva. Klorogena kiselina pridonosi aromi i okusu kave. Produkti razgradnje saharoze su odgovorni za boju i okus, tj oni određuju opseg arome, gorčinu i kiselost. Razgradnja proteina je glavni prekursor arome kave. Gorčini kave također pridonose fenoli (tanini).UPOTREBAZbog toga što je bogata antioksidansima, kava nudi i neke pogodnosti za naše zdravlje, ali te rezultate ne bi trebalo tumačiti kao poticaj da se poveća njezin dnevni unos. Kofein je stimulans i njegovo preveliko konzumiranje uzrokuje neželjene učinke na psihu i tijelo. Simptomi uključuju poremećaj spavanja, često mokrenje, mišićnu napetost i anksioznost.

 

Kava se može konzumirati kao obična kava, espresso, cappuccino, macchiato ili u nekom drugom obliku. Toliko je popularna u Sjevernoj i Južnoj Americi, Bliskom istoku i Europi da na tim prostorima postoji mnoštvo "kavana" ili "kafića" specijaliziranih za pripremu kave.REFERENCEAntol, M. N. (2002) Confessions of a Coffee Bean, Square One Publishers, Inc., New York
Belitz, H. D., Grosch, W., Schieberle, P. (2009) Food Chemistry, Springer, Berlin
Desai, B. B. (2000) Handbook of nutrition and diet, CRC Press, New York
Kirschmann, J. D., Nutrition Search (2007) Nutrition Almanac, McGraw-Hill Professional, New York
http://www.freedigitalphotos.net/images/Hot_drinks_g184-Cup_Of_Coffee_With_Beans_p55349.html