Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Kardamon


  • Kardamon

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEKardamon (Elettaria cardamomum) je jedan od najskupljih začina, neposredno nakon šafrana i vanilije. Njegovo ime dolazi od grčke riječi kardamom, a koristili su ga Indijci, Grci, Rimljani, Perzijanci, Egipćani i Kinezi prije više od 2,000 godina u hrani, pićima, lijekovima i parfemima. Kardamon zapravo potječe iz južne Indije i Šri Lanke.


Sušeni plod biljke je član obitelji đumbira, i prilično je jedinstven jer njegova mahuna sadrži 6-8 smeđe-crnih nepravilnih okruglih sjemenki. Postoje tri glavna oblika u kojima je kardamon dostupan. To su: cjeloviti zeleni kardamon, cijeloviti kardamon bež boje, i cijeloviti bijeljeni kardamon. Postoji i manje kvalitetna verzija kardamona, a ona se naziva „lažni kardamon“. On dolazi iz Nepala, Vijetnama, Zapadne Afrike i Bengala. Većih je dimenizija i tamno smeđe ili crno-smeđe boje i drugačijeg okusa od pravog kardamona.UPOTREBAOvaj sastojak je popularan u indijskoj, iranskoj i arapskoj kuhinji, a osnovni je sastojak u arapskoj i turskoj kavi. Kardamon se koristi u obliku mahune, koje mogu biti cijele ili drobljene, kao cijela zrna ili kao sjemenke. Okus je opor i papren, u rasponu između okusa crnog papra i suhog chili papra.


Sadrži kalcij, magnezij, kalij i mangan. Smeđi kardamom ima visok sadržaj sirovih vlakana. Pravi kardamon poboljšava slatka i slana jela. Dobro se slaže s voćem, bademima, šafranom, maslacem, peršinom, cilantrom, klinčićem i cimetom. Zeleni kardamon je bitan sastojak u indijskim slatkišima i pudinzima, jogurtima i sladoledima. Također je bitan sastojak u zemljama jugoistočne Azije kao dio currija, pilafa i deserata.REFERENCESusheela Raghavan (2007) Handbook of spices, seasonings, and flavorings, CRC Press, Boca Raton
Tainter, D. R., Grenis, A. T. (2001) Spices and seasonings, Wiley-IEEE, Canada