Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Kaki (Japanska jabuka)


  • Kaki (Japanska jabuka)

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEStablo ovog voća je porijeklom iz Japana, Kine, Burme i Himalaja i Sjevera Indije. U Kini je dragun u divljem stanju pronađen na visinama od 1,830-2,500m, a uzgaja se u Mandžuriji, južno od Kwangtunga.

 

Stablo doseže visinu i do 10m. A prema svojoj formi nalikuje jabuci. Listovi su srednje do tamno zeleni, široki i čvrsti. Vrijeme cvatnje je od svibnja do lipnja. Malo je neobična karakteristika da su kaki plodovi zreli kad lišče već otpadne sa stabala, znači u listopadu tj studenom.

 

Oblik ploda varira ovisno o sorti, a može biti od okruglog pa do ovalnog ili četvrtastog oblika. Koža je glatka i sjajna. Boja plodova je najčešće u rasponu od žute do crveno-narančaste. U nezrelim plodovima nalazi se veći sadržaj tanina koji daje malo gorkast okus koji podsjeća na kruške i marelice. Težina može biti od samo nekoliko grama do više od pola kilograma. Cijeli plod je jestiv osim sjemena i čaške.NUTRITIVNI SASTAVKaki ima 77 kalorija u 100g. Bogat je karotenom 2,710 IU, a također sadrži i kalij, fosfor, magnezij, tiamin, riboflavin i niacin.UPOTREBAPotpuno zreo kaki se obično jede sirov ili prepolovljen na pola i poslužen sa žlicom, po mogućnosti nakon hlađenja. Neki ljudi vole dodati malo soka od limuna ili šlag te malo šećera. Pulpa se može dodati u salate, pomiješati sa sladolednom smjesom ili jogurtom, koristiti u palačinkama, kolačima, pudinzima, pekmezima ili marmeladama. Ispasirana pulpa se može pomiješati s krem sirom, sokom od naranče, medom i prstohvatom soli kako bi se izradio neobičan preljev.REFERENCEhttp://www.hort.purdue.edu/newcrop/morton/japanese_persimmon.html
http://www.crfg.org/pubs/ff/persimmon.html
http://www.flickr.com/photos/cosimovecchio/3044929795/