Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Ječam


  • Ječam

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEJečam je jedan od najstarijih svjetskih biljnih usjeva, a pretpostavlja se da je pripitomljen prije 8,500 godine prije Krista. Sama žetva i potrošnja ječma datira tek prije nekoliko stotina godina. Ova veoma važna žitarica pripada obitelji trava, Gramineae. Klasificirana je u rod Hordeum, vrsta H. vulgare.


Biljka ječma podsjeća na pšenicu. Može biti različite visine, od 1-4m, ovisno o raznolikosti i uvjetima uzgoja.  Razlikujemo više vrsta ječma. Vrstu s dva reda, koja se obično preferira, i vrstu sa šest redaka na glavi.NUTRITIVNI SASTAVJečam sadrži svih osam esencijalnih aminokiselina, ali zbog postupaka obrade gotovi proizvodi se naveliko razlikuju u svom nutritivnom sastavu. Neki postupci rafinacije, kao npr poliranje ječma, uklanjaju proteine, vlakana, vitamine i minerale. Prilikom obrade pivskog ječma dolazi do povećanja razine vitamina B kompleksa i smanjenja udjela škroba,  zbog čega slad sadrži više nutrijenata pa mu je i energetska vrijednost viša.


Ječam je općenito dostupan u poliranom i oljuštenom obliku ili u obliku pahuljica. On je svestrana žitarica bogatog okusa i ugodne žvakavosti koja podsjeća na tjesteninu, upravo zbog svog glutenskog sadržaja.UPOTREBAJečam je ključni sastojak u proizvodnji piva i viskija. Dvoredni ječam se koristi u proizvodnji njemačkih i engleskih vrsta piva. Šestoredni ječam se već tradicionalno koristi u SAD-u, iako se u zadnje vrijeme počeo koristiti i dvoredni ječam.REFERENCEEnsminger A. (1994) Foods & Nutrition Encyclopedia, CRC Press, New York
http://en.wikipedia.org/wiki/Barley
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=127