Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Jalapeno paprike


  • Jalapeno paprike

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEJalapeno paprike potječu iz Meksika, a ime su dobile po gradu iz kojeg dolaze, Jalapa, Veracruz. Christopher Columbo je odgovoran za njihov dolazak u Europu. Ime "Aji" kako su ih zvali u to vrijeme, što znači "dijete",  je u ime "Calcutta Paprike" preimenovao njemački botaničar po imenu Leonard Fuchs. Nakon čega su se počele uzgajati u Španjolskoj i postigle nevjerojatan uspjeh.

 

Jalapeno paprike rastu na biljci visine od oko 0,70-0,90m koja proizvodi 25-30 paprika po sezoni. Dozrijevanje traje oko 70 do 80 dana, a paprike su beru u više narata tijekom vegetacije. Jalapeno paprike su po ljutini u odnosu na čistu capiscum, koja je na vrhu ljestvice, relativno blage.NUTRITIVNI SASTAVJalapeno paprike su veliki izvor vitamina poput vitamina A, C i E, te također kalija i folne kiseline. One su dobar izvor dijetalnih vlakana. Također su korisni saveznici u borbi protiv raka zbog sadržaja antioksidansa. Ove niskokalorične paprike bez ugljikohidrata su odličan odabir u začinjavanju hrane, a također mogu djelovati kao potiskivač apetita.UPOTREBAUpotreba jalapeno paprike je raznolika. One se mogu koristiti svježe, pečene, filane, a također i ukiseljene. Mogu se nasjeckati i koristiit u svježim salatama ili za začinjavanje jela kojima je potrebno malo ljutine. Ukiseljene jalapeno paprike se uglavnom koriste za začinjavanje.

 

Rukovanje svježim paprikama može nadražiti kožu tako da se preporuča nošenje rukavica. Iako ne uzrokuju žgaravicu, one mogu pogoršati već postojeće stanje. Poprilično su ljute pa imajte pri ruci mlijeko ili šećer. Voda će samo rasplamsati toplinu oko usta. Kruh je još jedan dobar izbor ukoliko zatrebate pomoć zbog pečenja u ustima i grlu.REFERENCEhttp://en.wikipedia.org/wiki/Jalape%C3%B1o
http://www.flickr.com/photos/52784525@N00/1857890603/