Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Gorušica


  • Gorušica

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEGorušica je naziv za jednogodišnju biljku obitelji kupusa koja se uzgaja zbog svog jedkog sjemena i lišća. Rodom je iz južne Europe i jugozapadne Azije, a kultivira se od antičkih vremena. Postoje tri vrste gorušice: crna gorušica, smeđa ili indijska gorušica, i bijela ili žuta gorušica.


Crna gorušica ima najjači okus, a sjemenke su lako lomljive, što je čini neprikladnom za mehaniziranu žetvu. Smeđa gorušica se može brati strojno, ali njeno sjeme nije toliko oporo. Bijela vrsta ima žute sjemenke i uzgaja se u komercijalne svrhe.
Kada se osuši, sjeme gorušice nema mirisa ni okusa, a jedkost se razvija zbog sadržaja eteričnog ulja koje se oslobađa kada se sjeme slomi i pomiješa s vodom.UPOTREBALišće goruščice se jede kao salata. Cijele sjemenke se koriste u postupcima kiseljenja i dodaju jedkost mnogim namirnicama, uključujući kisele krastavce i salate. Pripremljena gorušica (senf) je mješavina gorušice u prahu sa soli, začinima i sokom od limuna s vinom ili octom za očuvanje njezine jedkosti.REFERENCEEnsminger, A. H., Konlande, J. E. (1994) Foods & nutrition encyclopedia, CRC Press, Boca Raton, Florida
http://www.flickr.com/photos/wordridden/130162843/