Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Datulje


  • Datulje

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEDatulja, Phoenix dactylifera L., je jedan od tri gospodarski najvažnijih voćnih usjeva koji pripada porodici palmi. Datulje potječu s područja Perzijskog zaljeva na Bliskom istoku. Uzgajaju se više od 6,000 godina, što je puno dulje od mnogih drugih voćnih kultura.


Datulje ne postoje u divljini te se smatra da su najvjerojatnije nastale kao hibrid P. reclinata iz Afrike i P. sylvestris iz Indije. Palme datulje su bile jedna od rijetkih poljoprivrednih kultura koje su mogle opstati u pustinjskim uvjetima. Zbog toga su postale pouzdan izvor hrane u područjima gdje je klima poprilično negostoljubiva. Sumerski, babilonski, egipatski i drugi stari narodi koristili su palmu ne samo kao izvor hrane već i za izgradnju nastambi. Nomadski narodi rasprostranili su ovo voće diljem sjeverne Afrike, uz Afričku obalu, te unutar oaza, gdje je datulja postala glavna kultura. Iz Afrike je prenesena u Južnu Europu gdje se u početku uglavnom uzgajala kao ukrasna biljka. Na područje Sjevernog Meksika i Kalifornije stiže zahvaljujući španjolskim misionarima krajem 18.st.

 
Plodovi datulje su dugački oko 2,5-4cm. Boja im je tamno smeđa, imaju debelu kožu, a meso ploda je slatko. U sredini ploda se nalazi velika sjemenka. Nezreli plodovi su zelene, žute ili crvene boje. Plodovi se na palmi nalaze u obliku grozdova pri čemu ih jedan grozd može sadržavati više od 1,000, a težina takvih grozdova može dosezati i do 35kg.NUTRITIVNI SASTAVDatulje sadrže visoki udio šećera (oko 50-60%), a također su bogate kalijem (imaju ga čak 2,5 puta više od banane), kalcijem, magnezijem i željezom. Od vitamina prisutni su vitamini B1, B2 i niacin. Datulje se mogu konzumirati svježe i / ili sušene. Osušene datulje se lako pohrannjuju i čuvaju zbog prirodno visokog sadržaja šećera.UPOTREBAOsim što se datulje mogu konzumirati u svježem i sušenom obliku, one su također sastavni dio mnogih drugih proizvoda. Tradicionalno se koriste u pripremi široke palete proizvoda kao što su datuljin koncentrirani sok (sirup i tekući šećer), fermentirani datuljini proizvodi (vino, alkohol, ocat, organske kiseline) te datuljine paste čija je primjena mnogostruka (npr. u proizvodnji pekarskih i konditorskih proizvoda).REFERENCEEnsminger, A. H., Konlade, J. E. (1995) The Concise Encyclopedia of Foods & Nutrition, CRC Press, Boca Raton, Florida
Rieger, M. (2006) Introduction to Fruit Crops, Haworth Press, New York