Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Cvjetača


  • Cvjetača

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICECvjetača, u svom sadašnjem obliku, nije bila poznata prije ranog srednjeg vijeka. Potječe od divljeg kupusa, a smatra se da je nastala u drevnoj Maloj Aziji. Cvjetača je prošla kroz mnoge preobrazbe tijekom godina, a ustalila se na području Mediterana, gdje je bila vrlo važno povrće u Turskoj i Italiji od najmanje 600. godine prije Krista.

 

Cvjetača je član iste obitelji kao brokula, kelj, kupus i lisnati kelj. Sastoji se od kompaktne glavice, a prosječna veličina joj je 15cm u promjeru. Glavica cvjetače je sastavljena od nerazvijenih cvjetnih pupova, a cvjetovi su pričvršćeni na središnju stabljiku. Kada se cvjetovi slome izgledom nalikuju na mala stabla.NUTRITIVNI SASTAVCvjetača sadrži veliku količinu vitamina C, folne kiseline, vlakana i složenih ugljikohidrata. Sadrži i glukozinolate i tiocijanate, spojeve koji povećavaju jetrinu sposobnost neutralizizacije potencijalnih toksina. Zbog toga je bila predmet proučavanja u istraživanjima smanjenja oboljenja od raka, jer je oboljelima bitna brza detoksificiraja toksina u jetri prije nego što dobiju priliku za poticanje nepravilnog rasta stanica i nekontrolirani zloćudni rast. Znanstvenici su otkrili da u cvjetači postoji niz enzima koji također pomažu u procesu detoksikacije, primjerice glutation transferaza.UPOTREBAPotražite glavice cvjetače koje su čvrste na dodir s kompaktnim cvjetovima. Boja bi trebala biti kremasto bijela, bez vidljivih znakova oštećenja. Svi listovi na glavici trebaju biti svježi i zeleni.


Za pripremu cvjetače, uklonite svo zeleno lišće s glavice. Razlomite cvjetove koristeći ruke ili oštar nož. Ukoliko postoje smeđa ili obojena mjesta, uklonite ih. Prije kuhanja pobrinite se da ste povrće dobro oprali pod hladnom tekućom vodom.


Ukoliko imate Crohnovu bolesti bilo bi pametno da ovo povrće konzumirate umjereno.REFERENCEBalch, P. A. (2003) Prescription for dietary wellness, Avery, New York
Gittleman, A. L. (2004) The Fat Flush Foods, McGraw-Hill Professional, New York
Wright, C. A. (2001) Mediterranean Vegetables, Harvard Common Press, Boston, Massachusetts
http://www.freedigitalphotos.net/images/Vegetables_g63-Cauliflower_p224.html