Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Cimet


  • Cimet

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICECimet je poznat kao jedan od prvih i najpopularnijih začina. Pravi cimet, Cinnamomum verum syn. C. zeylanicum, je porijeklom iz Šri Lanke i Južne Indije. Lovorika dolazi iz različitih izvora, kao što su kineska lovorike iz Kine i Vijetnama, indonezijska lovorika s područja Sumatre i Jave i indijska lovorika iz sjeveroistočnog područja Indije i Mianmara. Glavni proizvođač cimeta je Šri Lanka sa 60% svjetske trgovine.

 

Malezijski Cimet je poznat kao "slatko drvo". Smatra se da su ga u Egipat s Dalekog istoka donjeli arapski trgovci, odakle se proširio na Zapad. Ime je izvedeno od grčke riječi kinamon. Poznat je kao malo zimzeleno drvo, visoko 9-12 m, čijea se kora koristi kao začin. Listovi su jajoliko-duguljastog oblika, a cvjetovi zelenkaste boje i prilično neprijatnog mirisa.

 

Cimet posjeduje nježnu, ali začinjenu aromu, koja se pripisuje sadržaju eteričnih ulja. Hlapljivi spojevi su prisutni u svim dijelovima cimeta i lovorike. Svaki dio stabla ima svoju uporabu. Kora se koristi u komercijalne svrhe, a sušena mirisna kora se prodaje u obliku cijelih štapića. Najkvalitetniji cimet dolazi od debla, dok se manje kvalitetan cimet proizvodi od bočnih grana.UPOTREBAEuropske i mediteranske regije najčešće koriste cimet u mljevenom obliku. Azijske i latinoameričke zemlje ga koriste u cjelovitom i mljevenom obliku. Dobro se slaže s rajčicom, lukom jogurtom, orasima, bananama, narančama, breskvama, jabukama, grožđem, čokoladom i kukuruzom.


U Sjedinjenim Američkim Državama lovorika se više preferira od cimeta zbog svog pikantno-slatkatsog okusa. U mljevenom obliku je čest sastojak u voćnim slasticama, kolačima, pitama, keksima i kruhu.REFERENCEParthasarathy, V. A., Chempakam, B., Zachariah, J.T. (2008) Chemistry of Spices, CABI, Oxfordshire
Susheela Raghavan (2007) Handbook of spices, seasonings, and flavorings, CRC Press, Boca Raton
http://www.flickr.com/photos/spence_sir/2292728214/