Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Češnjak


  • Češnjak

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEČešnjak (Allium sativum) je najpoznatiji po svojoj aromi. On je član obitelji ljiljana, zajedno sa lukom, porilukom i vlasacom. Jedan češanj češnjaka je sastavljen od pojedinačnih režnjeva. Ova biljka se kao hrana i lijek koristi već 4.000 godina, a vjerojatno i više.

 

Pretpostavlja se da je nastao u središnjoj Aziji. Danas se češnjak uzgaja u mnogim zemljama, a u divljem obliku raste na područjima Italije i južne Europe. Ova drevna biljka je tijekom mnogo godina stekla ogromnu baštinu. S jedne strane češnjak je poznat i korišten zbog svojih navodnih čarobnih tj. mističnih moći te se naveliko upotrebljavo kao zaštita protiv vampira, vukodlaka i drugih zlih sila. Istovremeno, impresivan broj povijesnih zapisa i anegdota na račun češnjaka osigurali su mu reputaciju namirnice koja je veoma ljekovita.NUTRITIVNI SASTAVZa češnjak je utvrđeno da sadrži velikodušne količine vitamina B i C te vitamina A tragovima. Osim toga, on sadrži nešto joda, veoma je bogat kalcijem, kalijem i fosfornom kiselinom.

 

Vitamin A: Potpomaže rast (od vitalnog je značaja za sve one koji žele ostati mladi i zdravi), nedostatak ovog vitamina uzrokuje bolesti pluća, jetre, bubrega, jajnika, itd. On sudjeluje reakcijama  izgradnje novih stanice.

 

Vitamin B: revitalizira živčani sustav, pomaže u vitaliziranju srca, jetre, bubrega te pomaže u održavanju svih važnih žlijezdi tijekom mladenačke dobi.

 

Vitamin C: Održava zdravlje krvotoka, a prema dosadašnjim istraživanjima može se reći da energizira cijelo tijelo te mu tako daje dodatnu energiju. Problemi sa desnima, klimavi zubi i mnoge druge bolesti usne šupljine ukazuju na izrazit nedostatak vitamina C.UPOTREBAKad se češanj češnjaka (bijelog luka) slomi ili rezreže, oslobađa se spoj alliin i enzim allinaza. Njihovom reakcijom nastaje spoj allicin, glavni sumporni spoj odgovoran za zdravstvene blagodati češnjaka.


Tijekom više stoljeća češnjak se koristio kao tretman za sve vrste bolesti. Neke od najčešćih su: plućne bolesti, uključujući upalu pluća, astma, bronhitis, zatim razne kožne bolesti, crijevne bolesti, kao što su gastritis, zatvor, proljev, hemoroidi, artritis, reuma, visoki krvni tlak, itd. Zbog svog snažnog, prodornog mirisa, bijeli luk se najčešće koristi samo u malim količinama, te se kombinira s drugim namirnicama ili koristi kao začin.

 REFERENCEElvin-Lewis, M. P. F. (2003) Medical Botany, John Wiley and Sons, New Jersey
Health Research Staff (1983) Garlic, Health Research Books
Hullquist, C. G. (1996) Garlic, TEACH Services, Inc., New York
Kloss, J., Moffet P. K. (2002) Back to Eden, Lotus Press, Twin Lakes, USA
http://www.freedigitalphotos.net/images/Vegetables_g63-Garlic_p5020.html