Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Celer


  • Celer

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICECeler (Apium graveolens L.) je porijeklom iz mediteranske regije i pripada porodici Apiaceae. Njegovo stanište protezalo se od juga Švedske pa do Alžira, Egipta, Etiopije te do Kavkaza i planinskih dijelova Indije u Aziji.


Celer je dvogodišnja biljka, ali se uzgaja kao jednogodišnji urod. Najčešće se sastoji od 5-12 debelih peteljki skupljenih u svežanj. Celerov korijen je nešto manje popularan, ali se isto tako dosta koristi u kulinarstvu. Celer se uzgaja u hladnijem dijelu godine, ali je osjetljiv ukoliko se hladnije vrijeme produži. Razvoj biljke tijekom prve godine obično završava nastankom nakupine širokih peteljki i listova stisnutih u svežanj.NUTRITIVNI SASTAVStabljike celera imaju visok sadržaj vode (94%) i niskokaloričnog su sadržaja. Imaju samo 17 kcal u 100 g povrća. One su odličan izvor kalija, te dobar izvor A i C vitamina. Bijela sorta celera i zelena sorta podvrgnuta blanširanju imaju puno niži udio vitamina nego neblanširana zelena sorta. Kad god je to moguće, stabljike celera bi trebalo jesti zajedno s listovima jer su listovi u odnosu na stabiljke bogatiji kalcijem, željezom, kalijem, vitaminom A i vitaminom C.UPOTREBACeler je općenito poznat kao namirnica koja pomaže da ostanemo mladi i aktivni, te održava mišiće savitljivima i podatanima. Kad god osjetite ukočenost u zglobovima i škripanje ili pucanje u koljenima, tijelu nedostaje kalcij, a celer je poznat kao odličan izvor ovog minerala.

 

Celer treba jesti često jer je to jedna od najboljih namirnica za održavanje tijela u formi. On neutralizira kiseline te je dobar za čišćenje krvi. Celer  ima zaštitna svojstva koja su blagotvorna i za mozak i za živčani sustav.  Odlična je hrana za osobe koje pate od artritisa, neuritisa, i reumatizma.

 

Kalcij je jedan od kemijskih elemenata potreban za održavanje sluznice želuca i intestinalnog trakta, pa je celer posebno dobar za te dijelove tijela. Međutim treba imati na umu da celerov sok može biti iritantan za osjetljiv želudac jer sadrži mnogo vlakana.REFERENCEEnsminger, A. H., Konlande, J. E. (1995) The Concise Encyclopedia of Foods & Nutrition, CRC Press, Boca Raton, Florida
Jensen, B. (1993) Foods That Heal, Avery, New York
Salunkhe, D. K., Kadam, S. S. (1998) Handbook of vegetable science and technology, Marcel Dekker, New York
http://www.freedigitalphotos.net/images/Vegetables_g63-Celery_p225.html