Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Čaj


  • Čaj

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEBiljni čaj (Camellia sinensis L.) ima dugu povijest u Kini gdje se konzumira više od 5000 godina. Prema legendi, u godini 2737. prije Krista kineski car je otkrio čaj nakon što su njegovi listići slučajno dospjeli u lonac kipuće vode. Čaj se proširio u Europu u ranih 1600-tih godina, kada je uvezen od strane nizozemskih trgovaca iz Kine.

Prema načinu obrade, razlikujemo crni čaj, oolong čaj i zeleni čaj, s obzirom na punu fermentaciju, polu fermentaciju i bez fermentacije. Fermentacija pod djelovanjem prirodnih enzima u lišću čaja uzrokuje mnoge promjene u okusu, aromi i boji konačnih proizvoda. Čaj se uzgaja u hladovini stabala, dok nadmorska visina poboljšava okus.NUTRITIVNI SASTAVIako svaka vrsta čaja nudi različite antioksidanse, istraživanja su pokazala da su obje vrste (zeleni i crni) čaj veoma djelotvorni. Kemijski sastav pupova i lišća je vrlo kompleksan, sa svim ugljikohidratima, proteinima, lipidima, enzimima i genetskim materijalom koji se odnosi na rast lišća i fotosintezu.

 

Alkaloidi prisutni u čaju su: kofein (daje čaju gorak okus), theobromin i theophillna. Također su prisutni polifenoli, katehin i theanin-aminokiselina, za koju se vjeruje da djeluje kao neurotransmiter odgovoran za opuštajući učinak čaja. Nutritivni sastav čaja čine i proteini, polisaharidi, minerali, vitamini B1, B2 i C, i fluorid.UPOTREBAČaj je jedno od najvažnijih pića u svijetu. Njegova popularnost ovisi o mirisu, ugodnoj aromi i zdravstvenom potencijalu. Zeleni čajevi su gotovo isključivo iz Kine, Japana i Formosa, a najpopularniji su kod Japanaca i Arapa. Kineski čajevi su uvijek najbolji, a dodatak šećera, limuna ili mlijeka nije potreban.

Vrste čajeva su:
Zeleni čaj (bancha) - nježni proljetni listići biljke čaja
Zeleni čaj (kukicha) - izrađen od prženih grančica umjesto lišća biljke čaja. Omiljen u makrobiotičkoj prehrani za čišćenje krvi zbog svojih kvaliteta, visokog sadžaja kalcija i nježnog okusa.
Silver Needle - rijedak, delikatan čaj od bijelog lišća čaja.
Bijeli Božur - rijetki čaj od bijelog lišća čaja, tamnijeg od Silver needle, s istom razinom slatkoće.
Darjeeling - najljepši, najdelikatnijeg okusa od svih crnih indijskih čajeva.
Earl Grey - popularan, srdačne arome crnog čaja, sadrži mirisne note bergamot ulja.
English Breakfast - bogat, zreo, mirisan crni čaj.
Ceylon - čaj uzgajen u Šri Lanki intenzivne cvijetne arome i okusa.
Irish Breakfast - kombinacija Assam i Cejlon cvjetnih pupoljaka naranče.
Jasmine - crni čaj, mirisan s bijelim cvjetovima jasmina.
Lapsang Souchong - fini crni čaj jakog dimljenog okusa.
Oolong - složeni, delikatni čaj, polu-fermentiran.

Danas postoji širok izbor čajeva, kao što su mirisni čajevi s okusom ruže, mente, lotusa, jasmina, naranče, limuna, cimeta, trešnje, jagode, vanilije i sl.


Biljni čajevi sadrže aktivne tvari koje mogu liječiti i spriječiti bolesti, ali u nekim slučajevima mogu poremetiti normalne tjelesne funkcije. Zbog toga se savjetuje da pročitate uputstva, i pitate za savjet ljekarnika ili neku drugu stručnu osobu prije nego što počnete s intenzivnim korištenjem čajeva u zdravstvene svrhe.REFERENCEHeiss, M. L., Heiss, R. J. (2007) The story of tea, Ten Speed Press, Berkley, California
Hui, Y. H. (2006) Handbook of food science, technology, and engineering, CRC Press, Boca Raton
Page, L. (2004) Linda pages healthy healing, 12th ed., Healthy Healing, Inc.
Toussiant-Samat, M., Bell, A. (1994) A History of Food, Wiley-Blackwell, United Kingdom