Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Butternut tikva


  • Butternut tikva
  • Butternut tikva

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEButternut squash ( Cucurbita moschata ), je nativna za područje Sjeverne Amerike, gdje se nije konzumirala u prehrambene svrhe sve do 19st. U početku se uzgajala primarno zbog svojih sjemenki jer se vjerovalo da potiču plodnost.

 

Butternut je zimska tikva, žute kože i narančastog mesa. Okus joj je sladak i orašast. Što je stupanj zrelosti veći to je boja mesa intenzivnija, a okus sve slađi i bogatiji.NUTRITIVNI SASTAVSvaka šalica narezane butternut tikve sadrži oko 60 kalorija, 16 g ugljikohidrata i 3 g vlakana. Ona tijelu također pruža gotovo 300% dnevne potrebe za vitaminom A, 50% vitaminom C, 7% kalcija i 5% željeza.


Beta karoten tikvi daje narančasto-žutu boju, a u tijelu se pretvara u vitamin A, koji pomaže u održavanju zdravlja očiju. Vitamin A je važan u održavanju zdrave sluznice i drugih mekih tkiva, te ima ulogu u promicanju zdravlja kože.
Butternut je odličan izvor vitamina C, koji pomaže u zacjeljivanju rana, a važan je za zdravlje desni; dok kalj pomaže u održavanju zdravog krvnog tlaka.UPOTREBAButternut tikva je voće koje se može pripremati na  žaru, pržiti, pasirati za juhe, ili pire, koristiti u složencima, umacima i namazima. U Australiji se butternut tikva smatra bundevom, pa se koristi naizmjenično s drugim vrstama bundeva.

 

Priprema se tako da joj se ukloni kora, peteljka i sjemenke, koje se inače ne koriste. Iako sjemenke jesu jestive, bilo sirove ili pečene, a koža je također jestiva jer omekša nakon što se termički obradi.REFERENCEhttp://en.wikipedia.org/wiki/Butternut_squash
http://www.flickr.com/photos/grandgrrl/6453402099/
http://www.flickr.com/photos/kochtrotz/5792922541/