Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Bob


  • Bob

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEBob, također poznat pod imenima Fava grah i Windsor grah, je najvjerojatnije porijeklom iz Afrike i Bliskog istoka. Popularan je u zemljama južne Europe i Engleske gdje raste poprilično dobro, dok je njegova popularnost u Sjedinjenim Američkim Državama ipak nešto manja. 

Bob je jedna od najstarije kultiviranih biljaka. Zahvaljujući arheološkim nalazištima na području Švicarske utvrđeno je da se koristio u ljudskoj prehrani u bronačano doba. Također su ga konzumirali i drevni narodi poput Egipćana, Grka i Rimljana. Prije Kolumbova putovanja u Ameriku, bob je bio poznat samo u Europi.NUTRITIVNI SASTAVKao i većina drugih grahorica, bob je bogat vlaknima i folnom kiselinom, dok je udio masti nizak. Također je dobar izvor vitamina B1 i B2. Bob je dobar izvor proteina, vitamina A i C, kalija i željeza.UPOTREBAMladi bob se može jesti zajedno s mahunama. On je sastavni dio mnogih juha, variva i tjestenina. Rado pripravljana talijanska tjestenina "fagioli" se tradicionalno radi od boba. Također je čest sastojak u iranskim pilav jelima te se koristi u tradicionalnim arapskim i izraelskim jelima. 

 

Bob je otrovan za mali postotak ljudi. Ti pojedinci nose mutaciju na barem jednom X kromosomu što uzrokuje pomanjkanje enzima, a stanje se naziva G6PD nedostatak. Posljedice mogu biti fatalne. Simptomi uključuju naglu žuticu, anemiju i krv u mokraći. Kod većine ljudi nedostatak G6PD se neće očitovati, ali za one kod kojih se simptomi manifestiraju, bob trebaju svakako izbjegavati.REFERENCEBricklin, M., Prevention Magazine (1992) Prevention Magazine's Nutrition Advisor, Rodale, USA
Watson, B. (1996) Taylor's guide to heirloom vegetables, Houghton Mifflin Harcourt, New York