Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Ananas


  • Ananas

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEAnanas je rodom iz južnog Brazila i Paragvaja. U divljini tih područja divljih srodnih sorti ima u izobilju. Ananas su pripitomili Tupi-Guarani Indijanaci, koji su ga proširili na prostore Meksika i Zapadne Indije preko Južne i Srednje Amerike davno prije dolaska Europljana. Tijekom svog putovanja u Ameriku pronašao ga je Kolumbo, a kasnije je svojim čarima privukao brojne istraživače i doseljenike. Tijekom proteklih 100 godina ananas je postao jedna od vodećih komercijalnih voćnih kultura u tropima. Najveći proizvođači su Havaji, Brazil, Malezija i Tajvan. U mnogim zemljama ananas je prema uzgoju vodeća kultura.NUTRITIVNI SASTAVAnanas je dobar izvor vitamina A, B i C, te nekoliko bitnih minerala. Mangan, koji se kod ananasa može naći u izobilju, pomaže u spriječavanju osteoporoze. U odnosu na ostalo voće ananas ne sadrži rezerve vlastitog škroba. Što znači da sadržaj šećera (čiji udio iznosi 15%) mora biti akumuliran prije berbe jer u suprotnom ananas neće biti odgovarajuće slatkoće. Zbog toga mora biti ubran zreo, za razliku od banane ili breskve, koje dozrijevaju i nakon berbe.

 UPOTREBASvi dijelovi biljke značajno korisni. Plod se koristi za konzerviranje i pripremu soka, džemova i želea. Ananasov sok se koristi u proizvodnji alkohola, kalcijevog nitrata, limunske kiseline, octa i drugih proizvoda. Lišće, stabljika i plod ananasa sadrže bromelain koji je zapravo smjesa industrijski važnih proteolitičkih enzima.

 

Sorte ananasa se međusobno razlikuju po boji, ali većina njih je žućkaste boje. Zreo ananas ima voćnu mirisnu aromu. Plod koji je teži u odnosu na svoju veličinu, obično je bolje kvalitete.

 

Ananas se može poslužiti svjež ili konzerviran. Koristi se kao sastavni dio mnogih slastica što uključuje: pite, sladolede, pudinge, peciva, salate i sl. Okus ananasa se jako dobro slaže s mnogim drugim okusima te se primjenjuje i u pripremi mnogih slanih jela.REFERENCEEnsminger, A. H., Konlade, J. E. (1995) The Concise Encyclopedia of Foods & Nutrition, CRC Press, Boca Raton, Florida
Jain, M., Häggman, H.(2007) Protocols for Micropropagation of Woody Trees and Fruits  Fruit, Springer, Netherlands
Radha, T., Mathew, L., Mathew, L. (2007) Fruit Crops, New India Publishing, New Delhi
http://www.freedigitalphotos.net/images/Fruit_g104-Pineapple_p1302.html