Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Vino


  • Vino

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICEGrci su ovjekovječili vino u vjeri u boga Dioniza svog nebeskog zaštitnika. Smatra se da vinova loza (Vitis vinifera) potječe s juga Caucausa koji je smješten između Turske, Armenije i Irana.


Tijekom stoljeća selekcijskim odabirom pojavile su se brojne sorte. One uključuju Pinot Noir i Chardonnay, glavne sorte grožđa u Burgundiji; zatim Rizling, sorta vina Alsace i Rheinland; Cabernet,  Bordeaux grožđe; Kardaku, od koje se proizvode vina u Mađarskoj i Rumunjskoj; Nebbiolo, grožđe Sjevernih talijanskih vina kao Barolo i Gittinara; Grenache, sorta koja se koristi u Južnoj Francuskoj i Kaliforniji, itd.

Ljudi su usavršili proizvodnju vina metodom pokušaja i pogreške, ili pak možda slučajno, kao što sugeriraju neke legende. Pojedini kvasci koji se zovu saccharomycetes izazivaju alkoholno vrenje u zdrobljenom grožđu. Fermentacija može trajati između pet dana do tri tjedna, tada dolazi do uklanjanja boje grožđa (u različitoj mjeri), pri čemu dolazi do bojenja vina i ekstrakcije nosioca okusa-tanina. Stabljike grožđa osiguravaju potrebnu kiselost u borbi protiv prekomjerne alkohlizacije. One se mogu u cijelosti ili pak djelomično ukloniti, jer grožđu daju kiselkasti okus koji nije uvijek poželjan.
Ako grožđe nije dovoljno sazrelo dodaje se šećer. Ovaj postupak je strogo kontroliran ili ponekad čak i zabranjen, jer dodatak šećera povećava alkoholnu jakost vina.


Crveno vino se dobiva iz crnog (crvenog) grožđa i bijelo vino iz bijelog grožđa. Rosé vino nije mješavina bijelog i crnog vina, već je napravljeno od crnog grožđa; kožice su ostavljene da maceriraju sa sokom na nekoliko sati prije nego što su izvađene.


Istraživanja su pokazala da je vino prepuno antioksidanasa. Crveno vino je bogato polifenolima, moćnim antioksidansima koji pomažu neutralizirati slobodne radikale koji oštećuju DNK i mijenjaju tjelesnu kemiju. Antioksidansi u vinu, zajedno sa svojim karotenima kao što su lutein i zeaksintin su značajni zaštitnici za zdravlje očiju. Kvercetin je flavonoid antioksidans koji u crvenom vinu može biti jedan od najmoćnijih antikancerogenih sastojaka. Njegova aktivnost je potaknuta procesom fermentacije vina i prijateljskom crijevnom florom naših probavnih puteva. Resveratrol je spoj koji se nalazi u kožici crvenog grožđa, a pomaže u održavanju zdrave razine kolesterola u organizmu.NUTRITIVNI SASTAVKonzumacija vina ima značajne zdravstvene prednosti, ali ga treba koristiti u umjerenim količinama. Vino je blago sredstvo za smirenje rada srca i krvnog tlaka. Ono povećava razinu "dobrog" HDL kolesterola i pomaže spriječiti da "loš" LDL kolesterol ošteti arterije. Vino može poboljšati probavu, potaknuti cirkulaciju i smanjiti suvišnu proizvodnju kiseline. Također ima snažno anti-mikrobno djelovanje.


Iako su obje vrste vina zdrave, smatra se da bolji učinak na zdravlje ipak ima crveno vino.UPOTREBADanas na tržištu postoje mnoga organska vina. Proizvedena su od organski uzgojenog grožđa i sve popularnija u Europi i Kaliforniji. Izraz „organsko vino“ podrazumjeva izostanak upotrebe sulfita, kvasaca, bentonita, te plinova poput N2 ili CO2 tijekom procesa proizvodnje.

Povećana konzumacija povećava rizik od bolesti srca i hipertenzije, stoga savjetujemo umjerenost.REFERENCEPage, L. (2004) Linda pages healthy healing, 12th ed., Healthy Healing, Inc.
Toussiant-Samat, M., Bell, A. (1994) A History of Food, Wiley-Blackwell, United Kingdom
http://www.freedigitalphotos.net/images/Drinks_g65-Wine_Glasses_p3780.html