Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Trešnja


  • Trešnja
  • Trešnja

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICETrešnje su članovi obitelji Rosaceae, potporodice Prunoideae. Zajedno s ostalim koštunjičavim voćem (šljivom, marelicom, breskvom itd.) pripadaju podrodu Cerasus, ali se isto tako bitno razlikuju od svojih srodnika. Prunus avium L. je poznata kao slatka trešanja, a Prunus cerasus L. kao kisela trešnja (višnja).

Slatka trešnja
Slatka trešnja potječe s prostora između Crnog mora i Kaspijskog jezera u Maloj Aziji, a pretpostavlja se da su je u Europu prije razvoja ljudske civilizacije donjele ptice. Njezin uzgoj su najvjerojtnije započeli Grci, a ovjekovječili Rimljani, jer se smatrala neophodnim dijelom legionarske prehrane. Na područje SAD-a slatka trešnja je došla s engleskim kolonistima 1629.godine.

Slatka trešnja ima plod veličine 1,20 cm do 3,20 cm, može biti okruglog oblika ili u obliku srca, te ima dugu peteljku. Koštica je uglavnom glatka, a u unutrašnjosti se nalazi jedno sjeme. Boja kože je obično duboko crvene ili ljubičaste, a može biti i žute ili bijele boje. Žuti plodovi često imaju crvenih obojenja. Boja mesa varira od bijele do tamno crvene.

Višnja (kisela trešnja)
Mnogi dokazi ukazuju da je P. cerasus, tetraploid, nastala prirodnim križanjem P. avium i P. fructicosa. Geografska područja gdje ove dvije vrste obitavaju preklapaju se u sjevernom Iranu i Turkmenistanu, odakle višnja potječe. U Europu je stigla na sličan način kao i trešnja, a u Sjevernu Ameriku je pristigla s engleskim doseljenicima.


Višnja također ima glatku košticu koja obavija jedno sjeme.U odnosu na slatku trešnju ima manje šećera i viši sadržaj organskih kiselina, što se odmah uočava u različitosti njihovih okusa. Glavne sorte su uglavnom žarke crvene boje i odlikuju se manjim varijacijama u boji u odnosu na slatku trešnju.NUTRITIVNI SASTAVSvježa trešnja je bogata s nekoliko ključnih antioksidanasa te je posebno bogata sastavnom komponentom koja se naziva antocijanin. Jedna šalica svježe slatke trešnje sadrži 80,2 miligrama antocijanina - dio obitelji flavanoida - u usporedbi s 12 mg kod šljiva, 38,7 mg kod malina i 44,9 mg kod crvenog grožđa.UPOTREBAOdaberite trešnje tvrde i sjajne površine, promjera oko 2,5cm. Zdrave zelene stabljike odlika su svježih trešenja pa će im prilikom skladištenja trajnost biti dulja. Izbjegavajte trešnje koje su vidno oštećene ili na sebi imaju ožiljke; oštećene trešnje mogu uzrokovati propadanje drugih plodova s kojima su u dodiru. Na raspolaganju su tijekom cijele godine u obliku sušenog ili smrznutog voća ili u obliku soka, tako da ih je lako uključiti u svoju dnevnu prehranu. Mogu se koristiti kao dodatak žitaricama za doručak, a mogu biti i dio ukusnih ljetnih voćnih salata, raznih štrudli ili kolača te voćnih frapea.REFERENCERieger, M. (2006) Introduction to Fruit Crops, Haworth Press, New York
http://www.culinary.net/articlesfeatures/FeatureDetail.aspx?ID=2106
http://www.flickr.com/photos/cyclam/5977718695/in/photostream/