Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Sojino mlijeko


  • Sojino mlijeko

POVIJESTSojino mlijeko je zapravo vodeni ekstrakt soje koji se dobiva postupcima namakanja, mljevenja i filtriranja. U Kini se konzumira već stoljećima, a tijekom povijesti se proizvodilo u tisućama malih trgovina diljem zemlje. Masovna proizvodnja sojinog mlijeka je započela prije samo 500 godina. Kinez Yu-Ying Li je prvi započeo sa svjetovnom proizvodnjom sojinog milijeka te je u 1910. godini bio vlasnik prvog patenta za proizvodnju.

Tijekom godina, proizvodnja se uvelike proširila, ali glavni problem u širenju uporabe sojinog mlijeka na zapad je bio u njegovom jedinstvenom okusu. Suvremene tehnike proizvodnje i obrade uklonile su jedinstven okus zbog čega je mlijeko počelo više nalikovati kravljem mlijeku. Kinezi su prihvatili prirodni karakterističan okus sojinog mlijeka, ali Zapadnjaci, Japanci, Indijci i drugi narodi nisu bili toliko otvoreni.

Priprema sojinog mlijeka u malim industrijama uključuje najmanje pet koraka, kao što su namakanje, mljevenje, filtriranje ostataka soje i kuhanje sojinog mlijeka. Biljke soje većih razmjera zahtijevaju sofisticiranije metode, pa one uključuju mnogo više koraka u pripremi. Njihovi procesi obično uključuju čišćenje soje, otklanjanje ljuske, naljevanje, blanširanje, mljevenje, filtriranje, kuhanje, formuliranje, homogenizaciju, sterilizaciju i pakiranje.NUTRITIVNI SASTAVProteini u soji su prisutni u relativno velikoj količini i visoke su prehrambene kvalitete. Sojino mlijeko sadrži više proteina, željeza, nezasićenih masnih kiselina i manje kalorija (44 kcal/100g), masti, ugljikohidrata i kalcija od kravljeg mlijeka i majčinog mlijeka. Vrlo je lako probavljivo i ne sadrži kolesterol, bez laktoze je i bogato višestruko nezasićenim esencijalnim masnih kiselina. Danas je uobičajena praksa da se sojino mlijeko dodatno obogaćuje s vitaminom B12, riboflavinom i kalcijem.UPOTREBASojino mlijeko se može koristiti kao topli ili hladni napitak, dodatak žitaricama za doručak, ili se može  koristiti u kuhanju ili pečenju kao zamjena za mlijeko ili vrhnje. Na tržištu postoji veliki izbor okusa uključujući okuse vanilije, jagode, jabuke, kikirikija, čokolade, kave, badema, naranče, meda i dr. Sojino mlijeko se može koristiti u proizvodnji sladoleda, frapea, jogurta, pudinga i drugih proizvoda.REFERENCELusas, E. W., Erickson, D. R. (1989) Food uses of whole oil and protein seeds, The American Oil Chemists Society, USA
Wasserman, D. (1997) Conveniently vegan, The Vegetarian Resource Group, Maryland
http://www.freedigitalphotos.net/images/Dairy_g103-Soy_Milk_p65382.html