Vegicept.com - mirno mjesto s finom hranom

Smokve


  • Smokve

PORIJEKLO & BOTANIČKE ČINJENICESmokva je jedna od najstarije kultiviranih voćki, dok je smokvin list svima poznat iz biblijske priče o rajskom vrtu. Smokve potječu iz Azije i Afrike. Najprije su se uzgajale u Egiptu, dok su danas rasprostranjene u gotovo svim područjima s polu-tropskom klimom. Smokvino stablo nije visoko, ali je zato poprilično široko. Listovi su zaobljenog oblika i grubi na dodir.

Postoji više od 150 sorti smokava. Neke od najpopularnijih sorti su: Crna Misija (crno-ljubičaste kože i ružičaste boje mesa), Kadota (zelene kože i ružičaste boje mesa), Calimyrna (zelenkasto-žute koža i amber boje mesa), Brown Turkey (ljubičaste kože i crvene boje mesa) i Jadranska (svjetlo zelene kože i ružičaste boje mesa).NUTRITIVNI SASTAVSmokve su dobar izvor kalija i dobar izvor dijetalnih vlakana. U nekim kulturama smokvini listovi su također dio menija jer se lišće smokve pokazalo korisnim zbog svojih antidijabetičkih svojstva. Ono zapravo može smanjiti količinu inzulina u krvi kod osoba s dijabetesom. Smokve su dobar izvor kalcija, minerala koji ima mnoge funkcije, uključujući promicanje gustoće kostiju.UPOTREBASmokve su poznate kao kulinarska delicija. Njihov okus je slatkast, tekstura kompleksna, koža glatka, a sjemenke u plodu pridodaju njihovoj hrskavosti. Većina smokava za konzumaciju se suši, i to izlaganjem na suncu ili umjetnim procesima. Na taj način dobiva se slatko i hranjivo suho voće u kojem se može uživati tijekom cijele godine.


Smokve su veoma osjetljive pa se preporuča da ih kupujete samo dan ili dva prije konzumacije.REFERENCEHeaton, D. D. (1997) A produce reference guide to fruits and vegetables from around the world, Haworth Press, USA
http://www.whfoods.com/genpage.php?tname=foodspice&dbid=24
http://www.flickr.com/photos/paphio/250785039/